Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Colonialens avdeling Kranen gjør mye ut av lite.

Colonialens avdeling Kranen gjør mye ut av lite.

Kranen i Bergen: – Her burde det vært stappfullt hver dag!

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Bergen

Solid, enkelt og rimelig. Kranen sørger for et lunsjløft bergenserne bør unne seg oftere.

Å tråkle seg fra trafikkmaskinen Danmarksplass i Bergen en lørdag formiddag midt på vinteren og ned i bunn av Solheimsviken er en strabasiøs tur når holken dekker fortauene og vinden suser inn Damsgårdssundet. Men blant nybygg og helgetomme parkeringsplasser lyser et lite, rødt bygg opp, formet som en rød heisekran fra svunne verftstider. På innsiden driver folkene bak Colonialen en nabolagsrestaurant.

Det lille lokalet er kledd i glass fra tak til gulv. Puddefjordsbroen ruver i horisonten mens småbåtene dupper ved kaikanten.

Fakta: Kranen

Solheimsgaten 9B
colonialen.no/kranen
Telefon: 55 90 16 00

Meny: ★★★★
Mat: ★★★★★
Miljø: ★★★★
Service: ★★★★
Pris: ★★★★★

Totalt: 22

– Her er det nok nydelig solnedgang om ettermiddagen, sa Pepper, og vi følte allerede at vi hadde funnet en gjemt perle.

Et lite kupp

En rask kikk på menyen avslørte et knippe hovedretter fra and med persillerot og rødbeter til blåskjell med sopp – alt til under 200 kroner.

Pepper gikk for dagens toretters «valgt fra vårt kjøkken» til 195, som skulle vise seg å være et aldri så lite kupp. Først ut en liten vri på caesarsalat med roastbiff, syltet rødløk i skiver og majones. Retten var deilig fet uten å bikke over.

Videre fulgte en fyldig dashi på taskekrabbe og krabbekjøtt fylt i store puter. I bunn av skålen store biter av beter og pastinakk.

– Teksturen på grønnsakene er sykt bra, og syren gir en overraskelsesfest i munnen. Men de kunne delt grønnsakene i mindre biter, sa Pepper.

Salts pannestekte torsk kom med potetkremen aligot, samt erteskum, jordskokk, kryddersjy og en liten haug med erteskudd.

Torsk med potetkrem, erteskum og ribbesky var strålende tilberedt.

Torsk med potetkrem, erteskum og ribbesky var strålende tilberedt.

– Ah, fermenterte biter av jordskokk. Herlig syre og lekker tekstur, sa Salt og knaste i vei.

I glasset var en Chardonnay fra Jura-produsenten Renaud Bruère, plukket fra et kort, men interessant vinkart bestående av spennende, men overkommelig prisede produsenter med Frankrike tungt representert.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Uunngåelig dessert

Maten hadde så langt overbevist såpass i både kvalitet og presentasjon at dessert var uunngåelig og vi bestilte begge alternativene på menyen. Butterscotch med salt karamell og multer var fint balansert av søtt, salt og syrlig, konstaterte Pepper, mens appelsinkake med tindved, hvit sjokoladeganache og marengs ble i søteste laget for Salt.

Etter en å ha tråklet seg gjennom store deler av menyen, litt kaffe og delt en flaske vin, var regningen likevel på undersiden av 1500 kroner. Vi hadde fått både kvalitet og rikelig med mengde for pengene. Salt undret seg derfor over hvor det ble av alle bergenserne:

– Her burde det være stappfullt. Hver dag.

Colonialen Kranen i Bergen.

Colonialen Kranen i Bergen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.