Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Tomatenes tid er nå – i ovnen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Vidar Bergum publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Salater trenger ikke være rå. Særlig ikke tidlig på sommeren.

Jeg kan ikke tenke meg noen annen grønnsak jeg ser frem til på samme måte som sommerens tomater. Jeg vet ikke om det er fordi sommertomatene er så utrolig gode, eller om det er vinterens drivhustomater som er tilsvarende skuffende.

Dessverre er det sånn at jo lenger unna ekvator du beveger deg, jo senere på sommeren blir tomatene modne. Hva gjør du da, mens du venter på at norske tomater skal bli gode? Jo, du ovnsbaker dem.

Trikset som gir tomatene nytt liv

Ovnsbaking er et triks som gir liv til selv de tristeste av grønnsaker. Runden i stekeovnen endrer både smak og konsistens.

Det tomatene mister i spenst og friskhet, tar de igjen i umami og smaksfylde – med renter. Jeg kan i alle fall spise dem slik, nærmest rett fra ovnen med litt flaksalt og olivenolje.

Med et par små ingredienser til, får du imidlertid en salat av helt andre dimensjoner.

Kun fire ingredienser

De siste minuttene i ovnen har jeg over lett knuste hasselnøtter. De gir en herlig krønsj, en fin kontrast til tomatene som nærmest smelter bort i munnen.

Og til slutt det viktigste: Rød basilikum. Med sine anis-aktige undertoner gir urten en friskhet og skarphet som virkelig løfter de bakte tomatene. I Norge er det dessverre ikke så lett å få tak i, men du kan oppnå mye av det samme med vanlig basilikum og noen knuste fennikelfrø.

Og slik, med bare fire ingredienser, får du en salat det er lurt å lage dobbelt porsjon av.

-
+

Bakt tomatsalat med hasselnøtter

  • 750 gtomat, skåret i 0,5cm skiver
  • 2 ssolivenolje
  • 2 håndfuller hasselnøtter, uten skall, lett knust i en morter eller med flatsiden av en kniv
  • 1 raus håndfull blader av rød basilikum eller vanlig basilikum, finstrimlet
  • 1 ssextra virgin olivenolje
  • salt og pepper

Slik gjør du

  • Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme.
  • Kle en bakeplate med bakepapir. Fordel tomatskivene utover. De skal ligge helt inntil hverandre, men ikke overlappe. Ha over olivenolje, salt og pepper. Bak i ovn til tomatene er møre, 20–25 minutter. Ha så over knuste hasselnøtter. Sett tilbake i ovnen og la stå til hasselnøttene har fått farge og tomatene begynner å bli småbrente i kantene, 5–8 minutter. Avkjøl.
  • Ha over friske urter og extra virgin olivenolje rett før servering.
  • Tips! Har du hasselnøtter med skall, bak dem i ovn i 8–10 minutter. Ha over i et kjøkkenhåndkle og rubb av så mye av skallet du får til. Knus dem så og bruk som over, men vær obs på at de kan trenge kortere tid sammen med tomatene.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.