Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Ekte saker

Tekst
Foto
Postkortmotiv. Sveler med nyrørt blåbærsyltetøy smaker ekstra godt i Mugnetinds nydelige omgivelser.Kafeen holder åpent fra 11.00 til 17.00 hver dag frem til 28. august.

Postkortmotiv. Sveler med nyrørt blåbærsyltetøy smaker ekstra godt i Mugnetinds nydelige omgivelser.Kafeen holder åpent fra 11.00 til 17.00 hver dag frem til 28. august.

På en frodig setervei ved Beitostølen serveres økologisk stølskost.

I et lite trehus vendt mot hvitkledde topper i Jotunheimen ryker det fra en stor kjele rømmegrøt som blander seg med lukten av nystekte sveler.

– Alt vi serverer her er økologisk og produsert fra egen gård femten meter fra kafeen, sier den entusiastiske kaféverten Tor-Evert Johansen.

Sammen med bonden Sigmund Sørum og hans kone, Ida Østvold, åpnet Johansen kafeen ifjor sommer. En idé som hadde sitt utspring i et overskudd av myse fra osteproduksjon. Johansenforeslo å koke brunost på melkesukkeret og drive kafé i sommermånedene. Med lokalt tømmer og seks fingernemme hender tok det ikke lang tid før grindbygget, laget etter en gammel byggteknikk fra vikingtiden, sto ferdig langs den billedskjønne Slette-fjellveien som går over til Vang i Valdres.

Den nyåpnede kafeen har blitt populær, spesielt brunosten.

– Det er kyrne våre som skal ha ære for den rike smaken. De stammer fra en eldre rase kalt Vestlandsk fjordfe og Dølafe. De beiter mer allsidig og får derfor i seg næringsstoffer fra et bredt spekter planter i løpet av en sommer. Det er klart dette smitter over på smaken i maten vi lager, sier Johansen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.