Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Maaemo-mat til barna

Tekst
Foto

Over 2000 barn og foreldre var innom Geitmyra matkultursenter søndag formiddag for å smake stjernekokkenes mat.

Tom Victor Gausdal følger med når Elena Kolbjørnsen (8) og Oscar Kirkerud (8) skjærer epler med kokkekniv.

Tom Victor Gausdal følger med når Elena Kolbjørnsen (8) og Oscar Kirkerud (8) skjærer epler med kokkekniv.

I alt 2262 barn og voksne fant veien til Geitmyra matkultursenter på Sagene i Oslo søndag formiddag. De var kommet for å se og smake maten til stjernekokker fra Maaemo, Kontrast, Det norske kokkelandslaget, Happolati, Villa Paradiso, Arakata, Sentralen.
Arrangementet var gratis, og stjernekokkene stilte opp på dugnad som en del av Geitmyras 5-årsjubileum.

Her var blekksprut-grilling, egg i alle varianter, pizzabaking. Kokkene fra Kontrast brukte flytende nitrogen til å lage is av mjødurt, vaffel og tindved. Barna kunne også lære å håndtere kokkekniv under kyndig veiledning.

- Aldri gi barna en sløv kniv. Da blir det jo umulig å skjære. Det er bedre å bruke en god kokkekniv og følge godt med, sier Lise Finckenhagen.

- Dette er kjempegøy. I hverdagen blir det gjerne skolen, butikken og hjem. På et sted som dette, kan du se og føle på mat, det er viktig, sier Tom Victor Gausdal, sjef på Strand restaurant.

Michelin-maur

Maaemos sukkererter med maur falt godt i smak hos barna.

Maaemos sukkererter med maur falt godt i smak hos barna.

«Forbudt for våksne» stod det på et skilt innerst på tunet. Barna stimlet foran to tatoverte fyrer fra Maaemo som plukket maur med pinsett opp fra en plastboks. Maurene ble dandert som en mini-Maaemo-smaksprøve, på små tallerkner med nyr, en kremost blandet med stikkelsbær, samt bokhvete og sukkererter vendt i rabarbrarot-olje.
- Hvem vil smake maur? spør Maaemo-kokk Peder Støylen.
- Wæææ, sier en liten gutt.

Det blir en lang oppvisning i ulike grimaser og ansiktsuttrykk.
- Det smakte surt! Som sitron, sier Jenny Rødsten (9).
- Maur var bedre enn blekksprut, sier Alma Bjørklund Nesheim (8) og Eira Sørheim (8).
- Barna her digger maur, konstaterer Peder Støylen.
Støylen og Maaemo-kollega Rob Brennan var lørdag morgen ute og fanget maurene på Ekeberg. Maurene blir puttet levende i fryseren, så er de serveringsklare, forteller kokkene.
- Det er viktig at barn åpner seg for å spise ulike ting. Foreldre må la barna spise hva de vil, ikke bare Grandiosa, fordi det er det enkleste.

Maaemo-kollegaen Rob Drennan er helt enig.
- Jeg fikk mye dårlig mat i barndommen. Bad things. Macaroni-and-cheese. En dag bestemte jeg meg for å lage mat selv. Så ble jeg kokk, sier Drennan fra Oklahoma, USA.

Fortsetter under annonsen

Barnemenyen på restauranter kan være begredelig: pølse, pommes frites, hamburger. Det var utgangspunktet for ideen om å invitere toppsjiktet av kokker til Geitmyra. Det behøver ikke være et stort skille mellom «voksenmat» og barnemat, mener kokkene som deltok.
- Det er viktig å lære barna å spise alt mulig rart. I blant er det nok foreldre som setter sperrer, og ikke bare barna som er kresne, sier Rune Bjørneng, kokk på Happolati.

Alma Bjørklund Nesheim (8) og Eira Sørheim (8) smakte på blekksprut. - Det smaker litt som fisk, sier jentene.

Alma Bjørklund Nesheim (8) og Eira Sørheim (8) smakte på blekksprut. - Det smaker litt som fisk, sier jentene.

Geitmyra-gründer Andreas Viestad var strålende fornøyd da han kunne telle 2262 besøkende søndag ettermiddag.

- Det gikk over all forventning. Det var gøy å se disse profesjonelle kokkene jobbe vel så hardt for barna som de gjør på jobben. Noen ganger kan vi se at de voksne blir litt «starstruck» i møte med stjernekokker. Men kokkene var veldig flinke til å konsentrere seg om barna og snakke med dem, sier Viestad.

Geitmyra matkultursenter er en ikke-kommersiell stiftelse som jobber for å øke barns kjærlighet og kunnskap om mat. I løpet av de fem årene senteret har eksistert, har Geitmyra hatt 10.000 skolebarn på besøk, cirka 50.000 besøkende, og servert 200 fiskeøyne.

Les også: Gourmetpølser midt i Oslo

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak her

Les mer om mat og vin på Smak

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.