Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Politirazzia hos rå melkebonde

Tekst
Politianmeldt. Onsdag denne uken gikk politiet til aksjon på Gustav Koots gård i Holmestrand. Han er politianmeldt for å selge upasteurisert melk etter en artikkel i D2. Foto: Sigurd Fandango

Politianmeldt. Onsdag denne uken gikk politiet til aksjon på Gustav Koots gård i Holmestrand. Han er politianmeldt for å selge upasteurisert melk etter en artikkel i D2. Foto: Sigurd Fandango

Onsdag denne uken gikk politiet i Holmestrand til aksjon mot melkebonde Gustav Koot for salg av upasteurisert melk. Aksjonen var en følge av D2s artikkel om rå melk i vinter.

Onsdag rullet politibiler med syv politibetjenter inn på Skaarbu gård i Holmestrand. De ransaket gården til melkebonde Gustav Koot, tok beslag i datamaskin og mobiltelefon og kalte Koot inn til avhør, skriver Tønsbergs blad.

Årsaken var at Koot produserer og selger upasteurisert melk og melkeprodukter, noe som i Norge ikke er tillatt.

 

Leste D2-artikkel

Etter å ha lest om Gustav Koot i en D2-artikkel om den økende interessen for rå, upasteurisert melk, politianmeldte Mattilsynet Koot for ulovlig omsetning av rå melk og melkeprodukter etter artikkelen. Onsdag denne uken gikk politiet til aksjon på gården i Holmestrand, der Koot produserer upasteurisert melk, yoghurt og goudaost.

- Dette er en sak med utgangspunkt i at det er forbudt å omsette rå konsummelk. Gjennom oppslag i media har Mattilsynet oppfattet at det skjer fra Skaarbu gård og oversendt saken til politiet. Utfra det er det politiets sak, sier avdelingsjef i Mattilsynet i Vestfold, Kjersti Søli.

- Å omsette upaseurisert melk ikke er lov i Norge. Det er en politisk beslutning, en føre-var-holdning som er lagt til grunn for å minske helsefaren som er forbundet med å drikke rå melk, særlig for utsatte grupper, sier Søli til Smak.no.

I Norge har det siden begynnelsen av 1950-tallet  vært påbudt å pasteurisere melk og fløte til konsum i Norge.  Upasteurisert melk er bare tillatt til personlig forbruk, eventuelt ved det som kalles "tilfeldig salg" til forbrukere.

 

"Grov inngripen"

– Det er en ganske grov inngripen i privatlivet, sier Koot til Tønsbergs blad.

– Men det opplevdes også litt absurd å sitte timevis i avhør og forklare seg om hvordan man lager yoghurt.

Han har produsert upasteurisert melk etter Rudolf Steiners biodynamiske prinsipper i 40 år. Også tidligere har han blitt anmeldt for å videreselge produktene, deriblant en prisvinnende ost. Boten på 10.000 kroner ble den gang betalt i stor grad av støttespillere.

 

Sykdomsrisiko

Forkjemperne for å legalisere salg av rå melk trekker frem at rå melk har en rikere og mer variert smak enn melk som har vært varmebehandlet for å drepe potensielle bakterier. De trekker også frem at med god hygiene er sykdomsrisikoen ved upasteurisert melk minimal.

 – Vi er kjent med at det er en del som ønsker at det skal bli større adgang til å omsette rå melk. Det skal vi se nærmere på, men vi må være sikre på at mattryggheten i tilfelle blir godt ivaretatt, skrev stats-sekretær i Landbruks- og matdepartementet Hanne Blåfjelldal i en epost til D2 i vinter.

Melk er en råvare der bakterier lett formerer seg. Sykdommer som kan spres via melk til mennesker uten pasteurisering inkluderer campylobacter, e.coli og listeria, sykdommer som kan være svært farlige for barn, personer med nedsatt immunforsvar og gravide.

– Jeg har aldri hørt om at noen som har drukket melk herfra er blitt syke, sier Koot til Tønsbergs blad. Det har ikke lyktes Smak.no å komme i kontakt med Koot selv. Politijurist Rina Stokke i Holmestrand henviser til taushetsplikten når hun får spørsmål om politiaksjonen.

 

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

Les mer om mat og vin på Smak.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.