Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Sur og god. Smak tester gose og kriek - surøl fra Tyskland og Belgia.

Sur og god. Smak tester gose og kriek - surøl fra Tyskland og Belgia.

Test av surøl: Fruktig, surt og salt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Surøl er den perfekte tørsteslukkeren i varmen: Fruktig, syrlig og friskt. Vi har testet 11 surølnyheter på Vinmonopolet.

Surøl skiller seg fra andre ølstiler ved den intense syrligheten. Spontanfermentering og tilsetting av blant annet lactobasiller gir en særegen høy syrlighet i ølet. Når det i tillegg tilsettes frukt og bær og ølet får opphold på eikefat gir det en helt spesiell smakskompleksitet.

Kriek

Surøl har et bredt spekter av aroma og smak. Kriek er belgisk surøl tilsatt kirsebær som tradisjonelt blir brygget i og rundt Brussel av spontangjæret lambic-øl. Lambicen står noen måneder på eikefat før kirsebær tilsettes, og det det blir liggende enda noen måneder på fat. Ølet ettermodnes på flaske og tappes tradisjonelt på champagneflasker.

Oud Beersel Oude Kriek er klassisk kriek fra Belgia. Bryggeriet har en historie som strekker seg tilbake til slutten av 1880-tallet og er et av de klassiske lambic-bryggeriene. I Oude Kriek tilsettes 400 gram kirsebær pr liter øl og smaken er konsentrert og flott balansert mellom syrlighet og frukt.

Gose

En annen variant av surøl som blir stadig mer populær er tyske gose. Tradisjonelt overgjæret og tilsatt melkesyrebakterier. Stilen kjennetegnes ved en god syre, smak av sitrus, koriander og salt. Kombinasjonen av frukt, syrlighet og salt gjør ølet til en perfekt tørsteslukker i sommervarmen.

Ølstilen har lenge vært marginalt utbredt men de senere år har flere mikrobryggerier begynt å utvikle egne varianter av gose. I Kristiansand har Qvart Ølkompani i samarbeid med Kjerlingland Brygghus lansert Qvart Blue Oyster Gose. Tradisjonelt brygget, tilsatt melkesyrebakterier, koriander, havsalt og østers. Resultatet er en kompleks og smaksrik gose med en deilig sjøpreget aroma. En øl for varme sommerdager ved sjøen og som med hell kan nytes til ulike fiskeretter.

Det danske bryggeriet To Øl utmerker seg ofte med sine svært fruktige varianter av ulike ølstiler. Deres 8 Fruit er intet unntak. En session ale brygget med ikke mindre enn åtte ulike frukter og bær. Smaksbildet er sammensatt med mye frisk frukt og en deilig balansert syrlighet. Skal du servere surøl til noen som smaker det for første gang kan denne fruktbomben være et godt sted å starte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.