Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Norske sidere kommer best ut, mener DNs anmelder.

Norske sidere kommer best ut, mener DNs anmelder.

To norske sidere utmerker seg

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Det er fruktfest på Polet når sider, øl og mjød lanseres i spesialbutikkene. De beste produktene er fra Norge.

Norsk sider har aldri vært mer populært enn nå. Eplebønder i øst og vest, med Hardanger i spissen, plukker, presser, gjærer og blander, og det høstes gull og internasjonal anerkjennelse for de norske epledråpene.

Den økende interessen for sider viser seg også tydelig i Vinmonopolets salgstall.

I 2016 ble det solgt drøyt 72 000 liter sider, hvorav 31 000 liter var norskprodusert, mens det i fjor ble solgt 344 711 liter totalt – og norsk sider sto for 279 384 liter av dem.

Sider er ikke bare sider

Det er stor variasjon innen de ulike stilene av sider både når det gjelder produksjon og smaks- og aromabilde, og med sitt aller første spesialslipp for sider ønsker Vinmonopolet å vise frem bredden i siderverdenen.

Blant de 35 produktene som slippes torsdag 22. juni finner vi 20 ulike varianter av sider, fruktvin og pommeau, og både England, Frankrike, Latvia og Danmark er representert i tillegg til Norge.

Det er rene eple- og pæresidere, sider tilsatt frukt og bær, og sider som er fatmodnet.

Aller best er to varianter fra Norge.

Lagra Svans er en nydelig konsentrert sider fra Alde i Hardanger. Utgangspunktet er den mer kjente Svans som nå har fått fire måneder på eikefat tidligere brukt til vin av druen pinot noir i Burgund. Perioden på eikefat gir ekstra kompleksitet til sideren sammen med et hint av vanilje.

Det er en liten produksjon, kun 200 liter totalt hvorav 108 flasker er kommet til Polet, og den viser nær perfekt balanse mellom fersk frukt, sødme, friskhet og konsentrasjon.

Lindheim Ølkompani har gjennom flere år gjort seg bemerket med sine syrefriske fruktøl og fra gården på Gvarv i Telemark lager de også en rekke spennende sidere. Tremlets er en spontangjæret sider som består av en blend av Rubensteps epler, hvor sideren har ligget lagret på eikefat siden 2021, og fjorårets sider av bittereplesorten Tremlets.

Den fremstår svært aromatisk og kompleks med en tørr og lang ettersmak.

Begge disse siderne går strålende sammen med mye av den maten vi koser oss med om sommeren og vil uten tvil imponere middagsgjestene.

Eksklusiv mjød

Det er ikke bare sider som blir tilgjengelig i spesialbutikkene på torsdag. Også ulike typer øl – med og uten frukt og fatlagring, og to nye norske mjød fra Mjøderiet er med i slippet. Etter at Mjøderiet startet opp i 2016 har de gang på gang, på imponerende vis, vist hvilket potensial som ligger i den gamle drikken.

Og nå gjør de det igjen.

Gilded Secrets er svært eksklusiv både hva gjelder antall flasker tilgjengelig og når det kommer til pris. Den lille flasken rommer kun 0,25 liter og den har en utsalgspris på 329 kroner, noe som gir en literpris på over 1300 kroner.

Men det er den verdt.

Gilded Secrets er tilsatt multer, men ikke vann, noe som gir den en helt utrolig smakskonsentrasjon. Perfekt balanse mellom sødme og friskhet og en fantastisk lang utgang med nydelig smak av multer.

Skal man smake én mjød i år så la det bli denne.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.