Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Nøgne Ø South Coast, 7 Fjell Velstand Norwegian IPA og Haandbryggeriet Bånn Gass! er alle fruktige IPA-er brygget på norsk malt.

Nøgne Ø South Coast, 7 Fjell Velstand Norwegian IPA og Haandbryggeriet Bånn Gass! er alle fruktige IPA-er brygget på norsk malt.

Nå får du øl laget på norsk malt - disse bør du teste

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Norsk håndverksøl blir ikke lenger laget kun på utenlandske råvarer. Her er tre øl brygget på norsk malt som nå er i polhyllene.

Til tross for at mikrobryggeritrenden har vart siden starten av 2000-tallet, og interessen for norske håndverksøl har skutt i været, har det meste av norsk øl blitt brygget på importerte råvarer. Hovedårsaken er at råvarer som norsk gjær, humle og malt ikke har vært kommersielt tilgjengelig.

På Stor-Gaalaas Gård på Furnes driver Arne Bøhmer Norsk Malt. Da han startet opp i 2013 var det som Norges første kommersielle malteri siden Ringnes la ned sitt på 80-tallet.

– Som kornbonde hadde jeg tilgangen på kornet til malten selv. Jeg var på jakt etter nye driftformer på gården, sier han.

Det tok lang tid å komme i gang, og han måtte bygge opp markedet fra bunnen av. Det første ølet som ble lansert med vår malt kom i 2015 fra Nøgne Ø. Nå er stadig flere bryggerier interessert i å benytte norsk malt.

– I dag jobber vi for harde livet og produserer 2,5 tonn malt i uken, sier Bøhmer som forteller at de har en teoretisk kapasitet på 5 tonn.

Malt er som druer

I riktig gamledager, rundt år 1000, het det seg at alle bønder som holdt korn skulle lage malt og bruke det til å brygge øl til høytiden. Faktisk var det nedfelt ved lov og å unnlate å gjøre dette kunne koste så mye som en halv ku eller i verste fall bety landsforvisning. Norsk øl ble brygget av norske råvarer og hadde hver sine unike særpreg.

Da de store industribryggeriene dukket opp på 1800-tallet hadde alle sine egne malterier i starten. Fra 1980-tallet er all kommersiell malt blitt importert. I dag har det startet opp flere malterier rundt om i landet.

– Malt er som druer, sier Arne Bøhmer. - Man kan smake forskjell på norsk og utenlandsk malt og man kan smake forskjeller ut i fra jordsmonn og sesonger.

IPA med smak av norsk malt

I januarslippet til Vinmonopolet er det fokus på øl brygget med norsk malt. Nøgne Ø South Coast, 7 Fjell Velstand Norwegian IPA og Haandbryggeriet Bånn Gass! er alle fruktige IPA-er brygget på norsk malt. Nøgne Ø og Haandbryggeriet bruker malt fra Stor-Gaalaas Gård, mens det bergenske bryggeriet 7 Fjell har malt fra Bonsak Gårdsmalteri.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

86

Navn: Nøgne Ø South Coast

Produsent: Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeri , Agder , Norge

Pris: 64,90 Varenummer: 12499402 Basisutvalget, Importør: Craft Drinks AS

Dufter av solmoden tropisk frukt, lett røstet malt og hint av karamell. Noe urter og sitrus. Fruktig og konsentrert smak med fin friskhet og balansert maltsødme. Fint balansert bitterhet i ettersmaken. TW

86

Navn: Haandbryggeriet Bånn Gass!

Produsent: Haandbryggeriet , Buskerud , Norge

Pris: 66,50 Varenummer: 12500602 Bestillingsutvalget, Importør: United Brands AS

Dufter av godt moden tropisk frukt, røstet malt og krydder. Hint av barnål. Konsentrert smak med fint balansert maltsødme og friskhet. God humlebitterhet i avslutningen. TW

85

Navn: 7 Fjell Velstand - Norwegian IPA

Produsent: 7 Fjell Bryggeri , Vestland , Norge

Pris: 54,80 Varenummer: 12547802 Bestillingsutvalget, Importør: 7 Fjell Bryggeri AS

Dufter av sitron og pasjonsfrukt med noe grønne urter. Fruktig og lett på smak med moderat bitterhet i avslutningen. TW