Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sjøkreps med fenikkel- og havrerotsalat

– Vi sa etter hvert nei til mange som dukket opp i døren
Sjøkreps fra Land & Strand i Trondheim

Sjøkreps fra Land & Strand i Trondheim

-
+

Sjøkreps

  • 2.00 stk store sjøkreps
  • 1.00 stk fenikkel
  • 1.00 stk havrerot (eller skorsonnerot)
  • 50.00 g smør
  • selleriedikk eller epleeddik
  • 6.00 røkte og tørkede blåskjell
  • Tørket butare (eller annen tørket tare)
  • tørket sitrontimian
  • sjøkrepskraft

Slik gjør du

 

Sjøkrepskraft

  • Rens sjøkrepsene, ta vare på halene, bruk skallet, hodene og klørene til å koke kraften.
  • Dra ut tarmen på halen fra bunnen på halen.

Fenikkel- og havrerotsalat

  • Del fennikelen i fire, og legg den uten olje i en glovarm stekepanne. La den bli svart på alle sidene, snu og vend på den til den er kokt igjennom.
  • Fjern det som er mest brent på fennikelen, fjern også stammen. Kutt så i tynne skiver.
  • Vask havreroten og kok den i lettsaltet vann med skallet på. Kjøl ned og kutt i tynne skiver.
  • Bland sammen fennikel og havrerot, smak til med salt og eddik.

Røkt smør

  • Røyk kaldt smør. (Om man ikke har utstyr til å røyke mat, så kan man tilsette noen dråper med røkt grønnsaksolje)
  • Del smøret i terninger og ha det i en kasserolle med litt størrelse. Smelt smøret og la det koke til det blir brunt. Når smøret er brunt, ha det over i en annen beholder som tåler varme, pass på at beholderen er tørr.

Sjøkrepsene

  • Krydre sjøkrepshalene med salt og pepper. Vend i litt nøytral olje. Stek i en varm panne på begge sider. Ha i røkt smør mot enden av steketiden.

Til slutt

  • Legg opp fennikel- og havrerotsalat i en skål sammen med sjøkrepsen.
  • Ha over en til to spiseskjeer med smøret fra pannen.
  • Ha på brønnkarse eller andre grønne urter.
  • Ha blåskjellene, butare og sitrontimian i en presskanne. Hell varm sjøkrepskraft over i presskannen og la det trekke i et minutt.
  • Press ned og hell over retten før du serverer.

Se viner som passer til:

Skalldyr i Vindatabasen