Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Høstmat

Kremle- og baconsmør på bokhveterundstykker

Ta brød og smør til nye høyder
Oppskrift på kremle- og baconsmør på bokhveterundstykker

Oppskrift på kremle- og baconsmør på bokhveterundstykker

-
+

Luftig kremlesmør med bacon

  • 150 g kremler (kan godt være B-kvalitet)
  • 150 g tørrsaltet bacon (den feteste biten du finner).
  • 500 g smør
  • 50 g rømme
  • 0.5 stk løk
  • 2 hvitløk

Bokhveterundstykker

  • 40 g bokhvetemel
  • 400 g hvetemel
  • 2.5 dl vann
  • 1.5 dl melk
  • 0.5 gjær
  • 1 ts salt
  • 30 g bokhvetefrø (til dryss/topping)
  • 1 dl vann
  • 0.5 ts salt

Lynraske snackskremler

  • 200 g kremler
  • 2.5 ss klaret smør
  • 1 ts sherryeddik
  • salt

Luftig kremlesmør med bacon

  • Kvern, miks eller finhakk baconet, smått skal det bli!
  • Stek baconet i 50 gram av smøret til det begynner å få litt farge. Tilsett hakket løk, hvitløk og kremler. Stek videre til det har fått litt farge. Tilsett resten av smøret (450 gram) og kok dette sammen på moderat varme til det meste av væsken i ingrediensene er fordampet. Cirka 10 minutter. Nå setter all smaken fra ingrediensene seg i smøret.
  • Trekk pannen til side og avkjøl til 50 grader.
  • Hell alt over i en sil, la det renne godt av seg, bruk så en øse oppi silen til å trykke ut det som er igjen av fett og væske. Sopp og løkrestene kastes og smøret settes i kjøleskapet til det stivner. Ta det ut og visp det i kjøkkenmaskin til det begynner å bli hvitt og luftig sammen med rømmen. Ha det over i en sprøytepose og sprøyt ut årets beste smør til fersk bakst.
  • Resten kan oppbevares i en tett boks i kjøleskap i flere uker eller sprøytes ut i små topper på et fat og fryses inn. Når de er fryst, kan de legges i en ziplockpose og brukes når du måtte ønske.

Bokhveterundstykker

Bokhvetefrø til topping/dryss:

  • Kok opp vann med litt salt og hell over hele bokhvetefrø. La dette stå å trekke i fem minutter. Hell av vannet og slå frøene ut på en liten tallerken.

Deigen:

  • Kok opp vann, salt og bokhvete under omrøring, hell dette over i en eltebolle og avkjøl til romtemperatur.
  • Smuldre opp gjæret, tilsett melken og kjør dette sammen på lav hastighet til gjæret er løst opp. Tilsett alt mel og kjør dette 10 minutter på medium hastighet.
  • La deigen heve en time i romtemperatur, hell den ut på benken og del i emner på cirka 60 gram. Trill dem ut, dypp dem på en side i vann og deretter i kokte bokhvetefrø.
  • Legg dem på bakepapir og dekk til med clingfilm. Heves i romtemperatur til nesten dobbel størrelse. Stek på 200 grader i 10–15 minutter.
  • Avkjøles på rist, smaker best lune og nybakte.

Lynraske snackskremler

  • Del kremlene i to eller fire etter størrelse.
  • Varm en stor stekepanne godt og tilsette soppen. Hell over smøret.
  • Stek dette på høy varme i 15 sekunder, snu litt på soppen og stek videre i 30 sekunder.
  • Hell soppen over på en tallerken. Dryss over salt og noen dråper sherryeddik. Rør rundt og server i en skål ved siden av brød og smør (eller som tapas/tilbehør til andre gode retter).

Se viner som passer til:

Sopp i Vindatabasen