<p>Kremle- og baconsmør på nybakte bokhveterundstykker kan serveres før et måltid, som en egen rett eller tapas.</p>

Kremle- og baconsmør på nybakte bokhveterundstykker kan serveres før et måltid, som en egen rett eller tapas.

Med kremle kan du ta brød og smør til nye høyder

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Hjelle publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Dette luftige kremle- og baconsmøret smurt på nybakte bokhveterundstykker, er så godt som smør og brød kan bli.

Restauranter har de senere år vist at noe så enkelt som brød og smør kan være en unik smaksopplevelse.

Med sine fargerike hatter, hvite stilk og sprø konsistens, er kremler like gode som de er vakre. Mange går rett forbi kremlene, som tidvis står tett i skogen, da de oppfattes som «next level» fra de sikre soppene de fleste kjenner til.

Vel hjemme fra soppturen, står rensing og sortering for tur. Mange kremler ser prima ut på utsiden, men ofte er det noen andre små kryp som har funnet soppen før deg. Selv om soppen ser herjet ut, smaker den like godt. Ved å skjære vekk det verste, er disse perfekt som innsats i kremlesmøret. Smaken fra ingrediensene kokes inn i smøret før siling, nedkjøling og pisking.

Rundstykker

Til kremlesmøret serveres gode nybakte rundstykker. Ved å koke opp bokhvetemelet før eltingen, får man et mer saftig, smaksrikt og seigt (på en god måte) rundstykke. Bokhvetefrøene blir salte, fine og gode som dryss på toppen.

De beste kremlene kan gjerne serveres lynstekte, i en skål ved siden av. Med salt og en dråpe sherryeddik blir dette nydelige tapaskremler ved siden av smør og brød.

Tips:

Frysing: Smøret kan sprøytes ut i små topper på et brett og fryses. Når de er fryst, kan de puttes over i en ziplock-pose og brukes når du måtte ønske.

Montering av saus: Rører du kremlesmøret inn i sauser, får du en fyldig, blank og smaksrik saus. Kok inn litt vin og kraft og visp inn litt smør. Dette kalles å «montere» sausen.

Glaze-stekeprosess: Alt av sopp, grønnsaker, kjøtt, fisk og egg som er nesten ferdig stekt, blir bedre om en skje av dette smøret får være med i avslutningen av stekingen.

-
+

Luftig kremlesmør med bacon

  • 150 gkremler (kan godt være B-kvalitet)
  • 150 gtørrsaltet bacon (den feteste biten du finner).
  • 500 gsmør
  • 50 grømme
  • 0.5 stkløk
  • 2 hvitløk

Bokhveterundstykker

  • 40 gbokhvetemel
  • 400 ghvetemel
  • 2.5 dlvann
  • 1.5 dlmelk
  • 0.5 gjær
  • 1 tssalt
  • 30 gbokhvetefrø (til dryss/topping)
  • 1 dlvann
  • 0.5 tssalt

Lynraske snackskremler

  • 200 gkremler
  • 2.5 ssklaret smør
  • 1 tssherryeddik
  • salt

Luftig kremlesmør med bacon

  • Kvern, miks eller finhakk baconet, smått skal det bli!
  • Stek baconet i 50 gram av smøret til det begynner å få litt farge. Tilsett hakket løk, hvitløk og kremler. Stek videre til det har fått litt farge. Tilsett resten av smøret (450 gram) og kok dette sammen på moderat varme til det meste av væsken i ingrediensene er fordampet. Cirka 10 minutter. Nå setter all smaken fra ingrediensene seg i smøret.
  • Trekk pannen til side og avkjøl til 50 grader.
  • Hell alt over i en sil, la det renne godt av seg, bruk så en øse oppi silen til å trykke ut det som er igjen av fett og væske. Sopp og løkrestene kastes og smøret settes i kjøleskapet til det stivner. Ta det ut og visp det i kjøkkenmaskin til det begynner å bli hvitt og luftig sammen med rømmen. Ha det over i en sprøytepose og sprøyt ut årets beste smør til fersk bakst.
  • Resten kan oppbevares i en tett boks i kjøleskap i flere uker eller sprøytes ut i små topper på et fat og fryses inn. Når de er fryst, kan de legges i en ziplockpose og brukes når du måtte ønske.

Bokhveterundstykker

Bokhvetefrø til topping/dryss:

  • Kok opp vann med litt salt og hell over hele bokhvetefrø. La dette stå å trekke i fem minutter. Hell av vannet og slå frøene ut på en liten tallerken.

Deigen:

  • Kok opp vann, salt og bokhvete under omrøring, hell dette over i en eltebolle og avkjøl til romtemperatur.
  • Smuldre opp gjæret, tilsett melken og kjør dette sammen på lav hastighet til gjæret er løst opp. Tilsett alt mel og kjør dette 10 minutter på medium hastighet.
  • La deigen heve en time i romtemperatur, hell den ut på benken og del i emner på cirka 60 gram. Trill dem ut, dypp dem på en side i vann og deretter i kokte bokhvetefrø.
  • Legg dem på bakepapir og dekk til med clingfilm. Heves i romtemperatur til nesten dobbel størrelse. Stek på 200 grader i 10–15 minutter.
  • Avkjøles på rist, smaker best lune og nybakte.

Lynraske snackskremler

  • Del kremlene i to eller fire etter størrelse.
  • Varm en stor stekepanne godt og tilsette soppen. Hell over smøret.
  • Stek dette på høy varme i 15 sekunder, snu litt på soppen og stek videre i 30 sekunder.
  • Hell soppen over på en tallerken. Dryss over salt og noen dråper sherryeddik. Rør rundt og server i en skål ved siden av brød og smør (eller som tapas/tilbehør til andre gode retter).

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk