Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Julebakst

Shortbread med tranebær, appelsin og pistasjnøtter

Det er fortsatt tid til et slag til
Oppskrift på mørdeigskjeks med tranebær, appelsin og pistasj

Oppskrift på mørdeigskjeks med tranebær, appelsin og pistasj

-
+

Mørdeigskjeks med tranebær, pistasj og appelsinskall

  • 340.00 g Romtemperert, usaltet smør
  • 320.00 g Siktet melis
  • 0.50 ts Vaniljeekstrakt
  • 420.00 g Siktet hvetemel
  • 0.50 ts Salt
  • 1.00 dl Tørkede tranebær
  • 1.00 dl Rå, usaltede pistasjnøtter
  • 1.00 stk Revet skall av en appelsin
  • 0.50 dl Sukker til utbaking

Mørdeig er en takknemlig og nøytral base for all slags søte og krydrede smakstilsetninger. Disse kjeksene bakes av samme deig som mørdeigshjertene, men har fått følge av tørkede tranebær, revet appelsinskall og hakkede pistasjnøtter både for smakens og dekorasjonens skyld. Husk å sikte både melis og mel; det gjør det mye lettere å få en jevn deig.

Rør sammen smør og melis med miksmaster.

Ha i vaniljeekstrakt og rør inn om du har.

Hvis du bruker vaniljesukker isteden, bland dette sammen med melet og saltet før du rører dette godt inn i blandingen av smør og melis.

Deigen blir ganske tett og hard.

Rull deigen til en ca 5 cm tykk pølse og pakk i plast hvis du ønsker runde kjeks, eller klapp den ut til en ca 1 cm tykk plate mellom to lag plastfolie hvis du ønsker å stikke ut former.

Avkjøl deigen i kjøleskap i 4-6 timer.

Hvis du har laget en pølse av deigen, er det fint å rulle den i sukker før du skjærer ca 1cm tykke skiver av den og legger på bakepapir.

Hvis du vil stikke ut fine former, gjør du det, og drysser heller sukker på toppen av kakene.

Kjøl de ferdig utstukkede kakene helst ned i 45 minutter, da holder de formen bedre.

Varm ovnen til 160 grader.

Stek i 16-18 minutter. Kakene skal fortsatt være bleke.

Avkjøl på rist.