Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kok en klassiker

Gresskarpai

Denne kokeboken har svaret på et av livets store spørsmål

-
+

Paideig

  • 250 g mel
  • 1.5 ts bakepulver
  • 125 g talg (av storfe) eller kjøleskapskaldt smør
  • én klype salt
  • 125 ml isvann

Fyll

  • 1.5 stk mellomstort gresskar (gjerne butternut eller hokkaido, skivet tynt)
  • 3 stk poteter (melne, skivet tynt)
  • 200 g god cheddar (smuldret)
  • 150 g crème fraîche
  • muskat
  • salt og pepper
  • Bland mel, bakepulver og salt en i bakebolle. Gni inn talg eller smør med hendene, til det begynner å danne seg smuler.
  • Hell over litt og litt vann mens du rører det inn med hendene, helt til deigen kommer fint sammen. Tilsett litt mer mel om den føles for klissete. La deigen hvile i kjøleskapet i en times tid.
  • Forvarm ovnen til 180 grader.
  • Ta frem en rund ildfast form (cirka 25 centimeter i diameter), gjerne en med litt høyere kant. Del deigen i tre deler. To av disse blandes sammen og rulles ut så den dekker formen og vel så det, så den henger litt over kanten.
  • Bland sammen crème fraîche, cheddar, litt finrevet muskat, en klype salt og pepper.
  • Fyll med et lag gresskar, deretter potet, deretter løk. Topp med cheddar-røren og avslutt med nye lag gresskar, potet og løk.
  • Rull den siste delen av deigen ut til den er stor nok til å dekke formen. Brett over kantene slik at den blir helt forseglet. Skjær et par snitt i toppen, slik at dampen slipper ut.
  • Bak paien i midten av ovnen i 30 minutter. Skru deretter varmen ned til 160 grader og fortsett å bake i 50–60 minutter til. Om toppen brunes for raskt, kan man dekke denne med litt aluminiumsfolie.
  • La paien hvile i 10–15 minutter før du skjærer i den. Server med en stor grønn salat tilsatt en syrlig vinaigrette.