Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kok en klassiker

Sopa Tarasca

Den ultimate guiden til meksikansk mat

-
+

Sopa Tarasca

  • 1.25 dl vann
  • 180 g tomater, ferske grovhakket
  • 0.5 stk liten hvit eller gul løk
  • 1 stk hvitløksfedd, grovhakket
  • 2 stk små tørkede ancho-chili, bløtlagt i varmt vann i 10 minutter og renset for frø
  • 1 stk maistortilla
  • 1 ss nøytral olje
  • 1 l kyllingbuljong
  • et par kvaster koriander
  • salt

Topping

  • 6 stk maistortilla, i strimler, fritert i nøytral olje til de er gylne
  • 3 stk ancho-chili, renset for frø, skåret i tynne strimler og fritert til de er crispy
  • 6 ss queso anejo, queso fresco eller feta, smuldret
  • koriander

Mitt favorittkapittel omhandler landets mange supper – en ofte glemt del når vi snakker om meksikansk mat på denne siden av Atlanteren. Pozole er kanskje den mest kjente, men jeg slår et slag for den vanvittig enkle Sopa Tarasca: varmende, med stor smak til tross for kort tilberedningstid – en livredder både i sommervarmen og i forkjølelsessesongen.

Slik gjør du

  • Ha vann, tomat, løk, hvitløk, bløtlagt ancho-chili og en maistortilla i en blender, miks til en relativt fin puré.
  • Varm oljen i en tykkbunnet gryte og tilsett pureen. Stek på relativt høy varme i åtte minutter, så vannet fordamper og pureen reduseres noe.
  • Tilsett koriander og kyllingbuljong. Kok opp og la simre i ytterligere ti minutter. Smak til med salt.
  • Fordel på tallerkener og topp med fritert tortilla og chili, samt ost og litt koriander.

Oppskrift fra «The Art of Mexican Cooking» av Diana Kennedy (Clarkson Potter/Publishers)