Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat

Hoggorms Big Mac-pizza

Slik ble Norge en nasjon av pizzakokker

-
+

Pizzadeig

  • 800 g økologisk hvetemel
  • 200 g manitobamel
  • 20 g fersk gjær
  • 20 g salt
  • 40 g olje
  • 620 g iskaldt vann (mål opp dagen før og ha i kjøleskapet)

Tomatsaus

  • 160 g fermentert tomat
  • 200 g gode bokstomater (helst cherrytomater)
  • 2.5 g salt
  • 2.5 g glutamat (msg)
  • 3 g 7% eddik

Fermenterte tomater

  • 500 g plommetomater
  • 10 g salt

Brent svart pepper

  • 300 g svart pepper

Hvit pizzasaus

  • 500 g hengt kulturmjølk
  • 15 g salt
  • 10 g glutamat (msg)
  • 10 g 7% eddik
  • 30 g hvitløkspuré

Hvitløkspuré

  • 10 stk hele hvitløk
  • 3 klyper maldon salt
  • 3 ss olje

Big Mac-saus

  • 160 g majones (Hellmans eller hjemmelaget)
  • 60 g Heinz ketchup
  • 200 g Frenchies classic sennep
  • 100 g oppkuttet syltet agurk
  • 15 g hvitløkspuré
  • 4 g brun eddik
  • 6 g paprikapulver
  • 6 g løkpulver

Big Mac Pizza

  • god kjøttdeig av okse, gjerne tørrmodnet
  • ristet sesamfrø
  • god norsk cheddar
  • finhakket løk
  • strimlet isbergsalat
  • sylteagurk

Pepperonipizza

  • pepperoni
  • ost
  • brent pepper

Pizzadeig

  • Miks mel og gjær med nesten alt vann.
  • Når melet har absorbert nesten alt vann, ha i salt og resten av vannet.
  • Spe deretter oljen forsiktig i deigen.
  • Elt deigen et par minutter, til den er blitt 23 grader.
  • Rull deigen i emner på 215 g og la stå på kjøl til neste dag.

Tomatsaus

  • Sil av de fermenterte tomatene og ta vare på vannet.
  • Kjør opp tomatene med en stavmikser til du får en jevn saus.
  • Knus bokstomatene med hendene i sausen.
  • Ha i salt, glutamat og eddik. Juster tykkelsen på tomatsausen med det resterende vannet fra de fermenterte tomatene. Jeg foretrekker en medium tykk tomatsaus.

Fermenterte tomater

  • Kutt tomatene i fire. Bland dem i en bolle med saltet og ha dem på rene bokser eller glass.
  • La dem stå i romtemperatur i cirka fem døgn eller til de bobler og fermenterer. (Dette kan gjøres med alle type tomater, og er greit å gjøre hvis du har gamle tomater i kjøleskapet som begynner å bli myke. De holder seg i lang tid på kjøl etter de er blitt fermentert.)

Brent svart pepper

  • Ha pepper i en stekepanne og stek kornene til de blir helt svarte og det kommer god røyk fra pannen.
  • Knus kornene til fint pulver i en morter og ha på glass.

Hvit pizzasaus

  • Ha et osteklede i en fin sil over en bolle og hell kulturmelken over. La den renne av i 24 timer. Ostekledet kan eventuelt henges over armaturet på kjøkkenvasken og dryppe rett ned i vasken.
  • Miks alt sammen i en bolle og rør ut eventuelle klumper.
  • Tilsett litt fersk kulturmjølk hvis du ønsker en tynnere saus.
  • Sausen er også supergod som dipp til pizzaen.

Hvitløkspuré

  • Kutt toppen av hvitløkshodene og ha dem i en ildfast form med litt olje i bunnen.
  • Plassér hvitløkene med kuttsiden opp. Ha litt olje og salt over og dekk godt med aluminiumsfolie.
  • Bak på 230 grader i 40-50 minutter. Ta dem ut når de er gyllenbrune og myke.
  • Skvis ut hvitløksfeddene i en sil og press gjennom silen med en slikkepott til du får en jevn og fin puré. Oppbevar i kjøleskapet.

Big Mac-saus

  • Bland alle ingrediensene og la stå på kjøl i 24 timer før bruk.

Big Mac-Pizza

  • Åpne deigemnet til det er cirka 15 cm i diameter.
  • Ha på hvit saus i et sikksakk mønster på bunnen av pizzaen. Dekk pizzaen med små biter av kjøttdeigen så det blir en kjøttbit i hver munnfull. Strø litt ristet sesamfrø over.
  • Stek pizzaen på 335 grader i cirka fem–seks minutter.
  • Ta pizzaen ut av ovnen når den er nesten ferdig og strø over god, norsk cheddar ost. Stek den ferdig det siste minuttet.
  • Del den ferdige pizzaen i fire og strø over løk, kuttet brunoise, sylteagurk, isbergsalat, saus og ristet sesamfrø.

Pepperonipizza

  • Åpne deigemnet til det er cirka 30 centimeter og smør tomatsausen utover med baksiden av en stor skje. Sausen skal helt ut på kanten av pizzadeigen.
  • Strø over et tynt lag med ost og dekk hele pizzaen med oppkuttet pepperoni. Det er viktig med masse pepperoni på, da den krymper i ovnen.
  • Stek pizzaen på 335 grader i syv–åtte minutter. Den skal være litt brent i kantene.
  • Strø en god klype brent pepper over den ferdige pizzaen.

Dine data på DN

DN er en del av NHST Media Group AS, som nå er ansvarlig for håndtering av dine data på DN. Vi bruker informasjonskapsler og dine opplysninger for å gi deg en sikker og god brukeropplevelse. Vi analyserer bruk for å kunne forbedre NHSTs tjenester, og for å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner