620giskaldt vann (mål opp dagen før og ha i kjøleskapet)
Tomatsaus
160gfermentert tomat
200ggode bokstomater (helst cherrytomater)
2.5gsalt
2.5gglutamat (msg)
3g7% eddik
Fermenterte tomater
500gplommetomater
10gsalt
Brent svart pepper
300gsvart pepper
Hvit pizzasaus
500ghengt kulturmjølk
15gsalt
10gglutamat (msg)
10g7% eddik
30ghvitløkspuré
Hvitløkspuré
10stkhele hvitløk
3klyper maldon salt
3ssolje
Big Mac-saus
160gmajones (Hellmans eller hjemmelaget)
60gHeinz ketchup
200gFrenchies classic sennep
100goppkuttet syltet agurk
15ghvitløkspuré
4gbrun eddik
6gpaprikapulver
6gløkpulver
Big Mac Pizza
god kjøttdeig av okse, gjerne tørrmodnet
ristet sesamfrø
god norsk cheddar
finhakket løk
strimlet isbergsalat
sylteagurk
Pepperonipizza
pepperoni
ost
brent pepper
Pizzadeig
Miks mel og gjær med nesten alt vann.
Når melet har absorbert nesten alt vann, ha i salt og resten av vannet.
Spe deretter oljen forsiktig i deigen.
Elt deigen et par minutter, til den er blitt 23 grader.
Rull deigen i emner på 215 g og la stå på kjøl til neste dag.
Tomatsaus
Sil av de fermenterte tomatene og ta vare på vannet.
Kjør opp tomatene med en stavmikser til du får en jevn saus.
Knus bokstomatene med hendene i sausen.
Ha i salt, glutamat og eddik. Juster tykkelsen på tomatsausen med det resterende vannet fra de fermenterte tomatene. Jeg foretrekker en medium tykk tomatsaus.
Fermenterte tomater
Kutt tomatene i fire. Bland dem i en bolle med saltet og ha dem på rene bokser eller glass.
La dem stå i romtemperatur i cirka fem døgn eller til de bobler og fermenterer. (Dette kan gjøres med alle type tomater, og er greit å gjøre hvis du har gamle tomater i kjøleskapet som begynner å bli myke. De holder seg i lang tid på kjøl etter de er blitt fermentert.)
Brent svart pepper
Ha pepper i en stekepanne og stek kornene til de blir helt svarte og det kommer god røyk fra pannen.
Knus kornene til fint pulver i en morter og ha på glass.
Hvit pizzasaus
Ha et osteklede i en fin sil over en bolle og hell kulturmelken over. La den renne av i 24 timer. Ostekledet kan eventuelt henges over armaturet på kjøkkenvasken og dryppe rett ned i vasken.
Miks alt sammen i en bolle og rør ut eventuelle klumper.
Tilsett litt fersk kulturmjølk hvis du ønsker en tynnere saus.
Sausen er også supergod som dipp til pizzaen.
Hvitløkspuré
Kutt toppen av hvitløkshodene og ha dem i en ildfast form med litt olje i bunnen.
Plassér hvitløkene med kuttsiden opp. Ha litt olje og salt over og dekk godt med aluminiumsfolie.
Bak på 230 grader i 40-50 minutter. Ta dem ut når de er gyllenbrune og myke.
Skvis ut hvitløksfeddene i en sil og press gjennom silen med en slikkepott til du får en jevn og fin puré. Oppbevar i kjøleskapet.
Big Mac-saus
Bland alle ingrediensene og la stå på kjøl i 24 timer før bruk.
Big Mac-Pizza
Åpne deigemnet til det er cirka 15 cm i diameter.
Ha på hvit saus i et sikksakk mønster på bunnen av pizzaen. Dekk pizzaen med små biter av kjøttdeigen så det blir en kjøttbit i hver munnfull. Strø litt ristet sesamfrø over.
Stek pizzaen på 335 grader i cirka fem–seks minutter.
Ta pizzaen ut av ovnen når den er nesten ferdig og strø over god, norsk cheddar ost. Stek den ferdig det siste minuttet.
Del den ferdige pizzaen i fire og strø over løk, kuttet brunoise, sylteagurk, isbergsalat, saus og ristet sesamfrø.
Pepperonipizza
Åpne deigemnet til det er cirka 30 centimeter og smør tomatsausen utover med baksiden av en stor skje. Sausen skal helt ut på kanten av pizzadeigen.
Strø over et tynt lag med ost og dekk hele pizzaen med oppkuttet pepperoni. Det er viktig med masse pepperoni på, da den krymper i ovnen.
Stek pizzaen på 335 grader i syv–åtte minutter. Den skal være litt brent i kantene.
Strø en god klype brent pepper over den ferdige pizzaen.