Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat

Hoggorms Big Mac-pizza

Slik ble Norge en nasjon av pizzakokker

-
+

Pizzadeig

  • 800 g økologisk hvetemel
  • 200 g manitobamel
  • 20 g fersk gjær
  • 20 g salt
  • 40 g olje
  • 620 g iskaldt vann (mål opp dagen før og ha i kjøleskapet)

Tomatsaus

  • 160 g fermentert tomat
  • 200 g gode bokstomater (helst cherrytomater)
  • 2.5 g salt
  • 2.5 g glutamat (msg)
  • 3 g 7% eddik

Fermenterte tomater

  • 500 g plommetomater
  • 10 g salt

Brent svart pepper

  • 300 g svart pepper

Hvit pizzasaus

  • 500 g hengt kulturmjølk
  • 15 g salt
  • 10 g glutamat (msg)
  • 10 g 7% eddik
  • 30 g hvitløkspuré

Hvitløkspuré

  • 10 stk hele hvitløk
  • 3 klyper maldon salt
  • 3 ss olje

Big Mac-saus

  • 160 g majones (Hellmans eller hjemmelaget)
  • 60 g Heinz ketchup
  • 200 g Frenchies classic sennep
  • 100 g oppkuttet syltet agurk
  • 15 g hvitløkspuré
  • 4 g brun eddik
  • 6 g paprikapulver
  • 6 g løkpulver

Big Mac Pizza

  • god kjøttdeig av okse, gjerne tørrmodnet
  • ristet sesamfrø
  • god norsk cheddar
  • finhakket løk
  • strimlet isbergsalat
  • sylteagurk

Pepperonipizza

  • pepperoni
  • ost
  • brent pepper

Pizzadeig

  • Miks mel og gjær med nesten alt vann.
  • Når melet har absorbert nesten alt vann, ha i salt og resten av vannet.
  • Spe deretter oljen forsiktig i deigen.
  • Elt deigen et par minutter, til den er blitt 23 grader.
  • Rull deigen i emner på 215 g og la stå på kjøl til neste dag.

Tomatsaus

  • Sil av de fermenterte tomatene og ta vare på vannet.
  • Kjør opp tomatene med en stavmikser til du får en jevn saus.
  • Knus bokstomatene med hendene i sausen.
  • Ha i salt, glutamat og eddik. Juster tykkelsen på tomatsausen med det resterende vannet fra de fermenterte tomatene. Jeg foretrekker en medium tykk tomatsaus.

Fermenterte tomater

  • Kutt tomatene i fire. Bland dem i en bolle med saltet og ha dem på rene bokser eller glass.
  • La dem stå i romtemperatur i cirka fem døgn eller til de bobler og fermenterer. (Dette kan gjøres med alle type tomater, og er greit å gjøre hvis du har gamle tomater i kjøleskapet som begynner å bli myke. De holder seg i lang tid på kjøl etter de er blitt fermentert.)

Brent svart pepper

  • Ha pepper i en stekepanne og stek kornene til de blir helt svarte og det kommer god røyk fra pannen.
  • Knus kornene til fint pulver i en morter og ha på glass.

Hvit pizzasaus

  • Ha et osteklede i en fin sil over en bolle og hell kulturmelken over. La den renne av i 24 timer. Ostekledet kan eventuelt henges over armaturet på kjøkkenvasken og dryppe rett ned i vasken.
  • Miks alt sammen i en bolle og rør ut eventuelle klumper.
  • Tilsett litt fersk kulturmjølk hvis du ønsker en tynnere saus.
  • Sausen er også supergod som dipp til pizzaen.

Hvitløkspuré

  • Kutt toppen av hvitløkshodene og ha dem i en ildfast form med litt olje i bunnen.
  • Plassér hvitløkene med kuttsiden opp. Ha litt olje og salt over og dekk godt med aluminiumsfolie.
  • Bak på 230 grader i 40-50 minutter. Ta dem ut når de er gyllenbrune og myke.
  • Skvis ut hvitløksfeddene i en sil og press gjennom silen med en slikkepott til du får en jevn og fin puré. Oppbevar i kjøleskapet.

Big Mac-saus

  • Bland alle ingrediensene og la stå på kjøl i 24 timer før bruk.

Big Mac-Pizza

  • Åpne deigemnet til det er cirka 15 cm i diameter.
  • Ha på hvit saus i et sikksakk mønster på bunnen av pizzaen. Dekk pizzaen med små biter av kjøttdeigen så det blir en kjøttbit i hver munnfull. Strø litt ristet sesamfrø over.
  • Stek pizzaen på 335 grader i cirka fem–seks minutter.
  • Ta pizzaen ut av ovnen når den er nesten ferdig og strø over god, norsk cheddar ost. Stek den ferdig det siste minuttet.
  • Del den ferdige pizzaen i fire og strø over løk, kuttet brunoise, sylteagurk, isbergsalat, saus og ristet sesamfrø.

Pepperonipizza

  • Åpne deigemnet til det er cirka 30 centimeter og smør tomatsausen utover med baksiden av en stor skje. Sausen skal helt ut på kanten av pizzadeigen.
  • Strø over et tynt lag med ost og dekk hele pizzaen med oppkuttet pepperoni. Det er viktig med masse pepperoni på, da den krymper i ovnen.
  • Stek pizzaen på 335 grader i syv–åtte minutter. Den skal være litt brent i kantene.
  • Strø en god klype brent pepper over den ferdige pizzaen.