Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat

Karamellpudding

Dette serverer Kastellets kokk til jul

-
+

Karamellpudding

  • 200 g sukker til karamell i form
  • 2.5 dl søtet kondensert melk
  • 2.5 dl fløte
  • 2.5 dl melk
  • 50 g sukker
  • 5 stk egg
  • 1 stk vaniljestang

Salt karamellsaus

  • 150 g sukker
  • 50 g vann
  • 2 dl fløte
  • 1 ts maldonsalt
  • 50 g smør i terninger

Slik gjør du

  • Kok 200 gram sukker med én ss vann til mørk karamell. Ikke rør i gryten, og stopp før det blir for mørkt og svidd.
  • Hell karamellen i en brødform eller lignende og vipp formen den slik at det kommer karamellknekk i kantene.
  • Varm opp fløte, melk, sukker, frøene fra vaniljestangen og kondensert melk til kokepunktet og ta blandingen av varmen.
  • Visp sammen fem egg og visp disse godt inn i fløteblandingen. Hell alt over i formen med karamell.
  • Forvarm ovnen til 120 grader.
  • Sett formen i en stekeform eller ovnspanne med høye kanter. Fyll denne med varmt vann, slik at vannet rekker halvveis opp sidene på formen med karamellpudding.
  • Bak puddingen ved 120 grader de første 30 minuttene og skru deretter ned til 80–90 grader. Der skal den stå til den ser delvis fast ut. Server med pisket krem og salt karamellsaus.

Salt karamellsaus

  • Kok opp sukker og vann i en liten kjele og la det koke til det skifter til en mørk, gyllen farge.
  • Ta kjelen av varmen og tilsett fløte litt og litt. Det kommer til å boble mye.
  • Pisk inn kaldt smør og maldonsalt og sett tilbake på middels varme. Rør sammen til en glatt masse og avkjøl på benken.