Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat

Ovnsstekte jordskokker og purre med crème fraîche, høvlet gouda og hasselnøtter

Kokebokforfatterens beste tips: Spar tid – la maten lage seg selv
-
+

Til grønnsakene

  • 700 g store jordskokker (cirka samme størrelse)
  • havsaltflak
  • svart pepper, nykvernet
  • 3.5 ss extra virgin olivenolje
  • 270 g baby-purre
  • 150 g crème fraîche
  • 2 ss kulturmelk eller vanlig helmelk
  • 1 hode rød bittersalat (for eksempel treviso eller rød sikori, bladene skilt fra hverandre)
  • 25 g ristede hasselnøtter (delt i to)
  • 25 g gouda av virkelig god kvalitet (tynne skiver)

Til dressingen

  • 3 ss rødvinseddik
  • 1 knivsodd dijonsennep
  • 1 klype sukker, eller etter smak
  • 1.5 ss extra virgin olivenolje (en smøraktig, ikke en gressaktig olje)
  • 1.5 ss hasselnøtt- eller valnøttolje

Slik gjør du

  • Forvarm ovnen til 190 grader varmluft. Steketid 40 minutter.
  • Del de største jordskokkene i to på langs. Legg dem alle i en ildfast form eller langpanne som er stor nok til at de kan ligge i ett lag. Ha på salt og pepper og halvparten av olivenoljen. Bland alt godt sammen med hendene. Stek i ovnen i 30 minutter.
  • Rens purreløkene godt, fjern de ytre bladene og vask bort all jorden. Bland purren med resten av oljen og ha på salt og pepper. Legg dem i den ildfaste formen sammen med jordskokken og stek i ti minutter til. Purren skal være mør og jordskokkene helt myke, og litt klissete noen steder (sukkeret i dem renner litt ut).
  • Bland sammen crème fraîche og kulturmelk. Sett det til side.
  • Lag dressingen ved å blande sammen eddik, sennep, salt og pepper, sukker og begge oljene. Pisk med en gaffel. Smak til med søtt eller surt, alt etter hva du ønsker.
  • Bland treviso eller sikori med dressingen. Legg de stekte grønnsakene på et serveringsfat eller i en lav skål. Øs over crème fraîche-blandingen (eller ha det ved siden av). Dryss hasselnøttene og osteskivene på toppen og server.