Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Øst for Eggen

Bibimbap

Det koreanske kjøkken er mer enn kimchi
Oppskrift på Bibimbap

Oppskrift på Bibimbap

-
+

Bibimbap

  • 400 g hvit eller brun ris
  • 1 ss matolje
  • 300 g fast tofu (kan skiftes ut med okse-, kylling- eller svinekjøtt)
  • 300 g sopp (sjampinjong, aromasopp, shiitake eller portobello)
  • 0.5 stk agurk
  • 1 stk gulrot
  • 1 pose fersk spinat (cirka 200 gram)
  • 175 g ferske bønneskudd
  • 100 g kimchi
  • sesamolje
  • riseddik
  • vanlig soyasaus
  • Tamari-soyasaus
  • Gochujang-saus
  • 4 stk egg
  • 3 stk vårløk
  • sesamfrø, gjerne både hvite og sorte

For et fantastisk navn på en matrett! Det uttales som det skrives og høres ut som noe Dizzie Gillespie kunne ha sunget. Det betyr «blandet ris» og er egentlig ikke noe annet enn en skål ris med tilbehør og litt protein, kanskje først og fremst en lunsjrett – men samtidig noe som er komponert, eller kanskje snarere har gått seg til, på en slik måte at spisingen avdekker lag på lag av smaksopplevelser. Bibimbap, for å hente et motebegrep fra 1990-tallet, er en rustikk-elegant rett.

Tamari-soyasaus var en nyhet for meg, som har seilt opp som ny favoritt. Den skiller seg fra vanlig soya ved at den har både bitterhet og syre, pluss litt alkohol fra gjæringen. En nokså komplett smakstilsetning.

Slik gjør du

  • Risen kokes og holdes varm.
  • Tofu skjæres i strimler og stekes i olje tilsatt litt soyasaus eller Tamari-soya. Soppen skives og behandles på samme måte.
  • Agurk kuttes i tynne skiver og får ligge som klassisk agurksalat med 2 ts riseddik, 2 ts sesamolje og 1 ts sesamfrø.
  • Gulrot strimles pent i så lange og tynne julienne-strimler som mulig (bruk mandolin hvis du har), blancheres 30 sekunder i kokende vann og dryppes med sesamolje og soya (1 ts av hver)
  • Spinat sauteres i litt olje til den har falt helt sammen. Tilsett sesamolje og Tamari-soyasaus.
  • Bønneskudd blancheres 30 sekunder i kokende vann.
  • Stek fire speilegg med helt flytende plomme. Fordel risen på fire skåler og drypp et par spiseskjeer gochujang-saus over hver. Topp med strimlet og stekt tofu.
  • Legg speilegget over med plommen i sentrum av skålen. Legg garnityren (sopp, agurk, gulrot, bønneskydd, spinat og kimchi) rundt kanten i en sirkel, hver ingrediens for seg. Dryss finhakket vårløk og sesamfrø over. Server.
  • Bruk spisepinner eller en skje til å punktere eggeplommen, slik at egget blander seg med risen og gochujang-sausen. Ha litt soyasaus parat hvis det skulle bli for lite salt. Enjoy!

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner