Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Øst for Eggen

Gråtende tiger

Først når det dugger på vinduene, er thaimaten sterk nok
-
+

Gråtende tiger

  • 150 g gulrot
  • 200 g daikon
  • 3 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 0.5 dl riseddik
  • 400 g biffkjøtt (gjerne entrecôte)
  • litt salt
  • 4 ss peanøtter
  • 3 ss tørkede reker
  • 3 ss palmesukker
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 små thaichili
  • 1 saften av lime
  • 2 ss fiskesaus
  • 2 stk sjalottløk
  • 3 meterbønner
  • 1 grønn eller umoden mango
  • 0.5 stk agurk
  • 8 salatblader
  • 1 god neve bønnespirer
  • 8 stk cherrytomater
  • 1 raus neve grovhakket peanøtter
  • 2 dl raus neve grovhakket frisk koriander
  • 2 dl grovhakket thaibasilikum

Slik gjør du:

Dette er det mest poetiske navnet på yam neua eller den klassiske biffsalaten med grønn mango, en av de store smaksopplevelsene her i verden. Tigeren gråter enten a) fordi maten smaker for sterkt, eller b) fordi jegeren/bonden har stukket av med oksen den hadde sett seg ut til middag.
Her skal egentlig kjøttet marineres i en sterk krydderblanding før det stekes, men det er ikke så nøye dersom man bare gjør seg flid med dressingen og lar den få trekke inn en stund.

  • Skjær gulrot og daikon i jevne, pene fyrstikkstrimler (julienne). Hell over sukker, salt og eddik, pluss litt vann hvis det ikke dekker. La stå i kjøleskap natten over eller i to–tre timer på kjøkkenbenken.
  • Salt biffen forsiktig. Stek eller grill den til den er medium rare (med en liten rå kjerne) og sett til side. Kjøttet skal bli romtemperert.

  • Dressingen lages i morter. Begynn med å støte sukker, peanøtter, tørkede reker, hvitløk og chili grundig. Tilsett limesaft, fiskesaus, finsnittet sjalottløk og bønner skåret i tre–fire centimeter lange biter (aspargesbønner må kokes i to–tre minutter) og støt mer forsiktig, til bønnene suger opp litt smak. Sett til side.

  • Skrell mangoen, skjær ut steinen og kutt fruktkjøttet i pene fyrstikkstrimler. Skjær agurken i strimler. Grovhakk peanøtter og urter. Del tomatene i to.

  • Anrett på tallerken med salatblader i bunnen og strimlede grønnsaker over. Skjær den avkjølte biffen i tynne skiver (hell kjøttsaft over i dressingen) og legg biffskivene pent oppå.

  • Risle dressingen over kjøtt og grønnsaker. La stå cirka 15 minutter før servering. Pynt med halve småtomater og dryss over urter og grovhakkede peanøtter.