Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Smak

Pistasjis i kremmerhuskjeks

Slik lager du Sverre Sætres kuleis

-
+

Pistasjpasta

  • 200 g pistasjnøtter

Pistasjis

  • 6 dl helmelk
  • 5 dl kremfløte
  • 250 g sukker
  • 0.25 ts maldonsalt
  • 50 g glykosesirup eller lys sirup
  • 160 g eggeplommer (8 stk.)
  • 120 g pistasjpasta

Iskjeks

  • 100 g smør
  • 150 g hvetemel
  • 1.5 dl melk
  • 130 g sukker
  • nøytral olje til å pensle jernet med

Pistasjpasta

  • Sett stekeovnen på 180 °C.
  • Rist nøttene i ovnen i cirka fem minutter. Rør gjerne rundt i nøttene noen ganger under risting.
  • Ha nøttene i en foodprosessor og kjør til de slipper olje og blir flytende. Pistasjpasta som blir til overs, holder seg i flere måneder i kjøleskap i tett glass.

Pistasjis

  • Varm melk, kremfløte, sukker, salt og glukose til kokepunktet. Visp eggeplommene lett sammen. Hell den varme væsken i eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell så sausen tilbake i kjelen.
  • Varm sausen mens du rører i bunnen av kjelen med en slikkepott. Det er viktig å røre hele tiden for å hindre at eggeplommen stivner i bunnen av kjelen. Når sausen tykner (84–85 °C, bruk gjerne et termometer), skal den siles over i en bolle.
  • Du kan se om sausen er tykk nok ved å løfte opp slikkepotten med saus på og dra en finger gjennom sausen. Dersom sausen ikke flyter sammen igjen, er den klar. Pass på at den ikke blir for varm, for da sprekker sausen. Ha i pistasjpastaen og bland den godt inn.
  • Avkjøl massen i kjøleskapet før du fryser den i en ismaskin.
  • Server isen i kjeks. Dekorer med pistasjnøtter og eventuelt revet sitronskall.

Iskjeks

Nok til cirka 12 stk.

  • Smelt smøret og rør det sammen med de andre ingrediensene til en glatt røre.
  • Stek i isvaffeljern eller krumkakejern til de er gylne. Form kjeksene til et kremmerhus mens de er varme.