Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sulten & tørst

Fransk løksuppe

Smalhans har aldri vært bedre enn med fransk løksuppe

-
+

Fransk løksuppe

  • 1 kg løk
  • 50 g smør
  • 1 ts brunt sukker
  • 5 stk hvitløksfedd
  • 2.5 dl hvitvin
  • 3 ss konjakk
  • 2 ss hvetemel
  • 1.5 l okse- eller kyllingkraft
  • 3 stk laurbærblader
  • 1 stk stjerneanis
  • et par kvaster timian
  • salt og pepper
  • 4 skiver baguette
  • litt olivenolje
  • comté til gratinering

Slik gjør du

  • Del løken i to, fjern skallet og kutt opp i tynne skiver. Her er det perfekt å bruke en mandolin.
  • Smelt smøret i en støpejernsgryte og ha i løken og sukkeret.
  • Nå skal dette godgjøre seg på middels varme til løken er blitt lettere karamellisert og har fått en fin nøttebrun farge. Følg med underveis og rør med jevne mellomrom. Vær tålmodig, dette tar fort halvannen time.
  • Ha i finhakket hvitløk og la dette steke med i fem minutter.
  • Tilsett hvitvin og konjakk og kok dette nesten helt inn. Skrap godt langs bunnen så du får løsnet det som har satt seg fast.
  • Rør inn hvetemel. Knyt sammen laurbærblad, stjerneanis og et par kvister timian med hyssing og ha denne bunten over i gryten og hell deretter over kraften. Kok opp og la putre på middels varme i minst 20 minutter. Fisk ut laurbærblad, timian og stjerneanis. Smak til med salt og pepper.
  • Samtidig som suppen koker, skjærer du fire skiver av en baguette eller et annet lyst brød. Legg skivene på et stekebrett med bakepapir og pensle på litt olivenolje. Stek i ovnen på 230 grader i fem minutter. Snu skivene, riv over osten og stek videre i noen minutter til osten er smeltet.
  • Fordel suppen over i egnede skåler og legg en baguetteskive med smeltet ost over.