Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sylteskolen

Potetpai med syltet sopp

– Sopp blir bedre jo lenger den står på glass
Oppskrift på potetpai med syltet sopp

Oppskrift på potetpai med syltet sopp

-
+

Paibunn

  • 200 g mel
  • 120 g kaldt smør (gjerne Røros-smør)
  • 0.5 ts salt
  • 2 ss vann

Paifyll

  • 6 stk små poteter
  • 3 stk egg
  • 2 dl melk
  • 1 ts salt
  • 100 g Västerbottenost (eller annen god ost)
  • syltet sopp
  • ferske urter

Nok til fire små eller én stor pai

Paibunn

  • Bland mel, kaldt smør og salt. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Vær rask, smøret skal ikke bli varmt.
  • Tilsett vann. Kna deigen kjapt sammen, rull den i plast og legg i kjøleskapet i to timer.
  • Riv deigen på den grove siden av et rivjern. Trykk deigen ut i en smurt paiform. Stikk hull i bunnen med en gaffel. Legg den i fryseren i én til to timer eller over natten.
  • Legg et bakepapir oppå paien og fyll med ris eller erter, slik at ikke deigen krymper eller sveller opp på midten. Stek på 175 grader i 20 minutter, til den blir gyllen. Ta vare på ertene/risen til neste gang du lager pai.

Paifyll

  • Vask potetene og skjær dem i tynne skiver. Kok skivene i saltet vann til de blir myke. Sil av vannet og la potetene dampe av seg.
  • Visp sammen egg, melk og salt. Riv osten.
  • Legg potetskivene utover paideigen og dekk med revet ost. Hell eggeblandingen over til paien nesten er full. Bak i ovnen på 175 grader til eggeblandingen har stivnet – omtrent ti minutter for små paier, 30 minutter for en stor.
  • Topp med syltet sopp og eventuelt ferske urter.

Se viner som passer til:

Sopp i Vindatabasen