Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Sylteskolen

Potetpai med syltet sopp

– Sopp blir bedre jo lenger den står på glass

Oppskrift på potetpai med syltet sopp

-
+

Paibunn

  • 200 g mel
  • 120 g kaldt smør (gjerne Røros-smør)
  • 0.5 ts salt
  • 2 ss vann

Paifyll

  • 6 stk små poteter
  • 3 stk egg
  • 2 dl melk
  • 1 ts salt
  • 100 g Västerbottenost (eller annen god ost)
  • syltet sopp
  • ferske urter

Nok til fire små eller én stor pai

Paibunn

  • Bland mel, kaldt smør og salt. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Vær rask, smøret skal ikke bli varmt.
  • Tilsett vann. Kna deigen kjapt sammen, rull den i plast og legg i kjøleskapet i to timer.
  • Riv deigen på den grove siden av et rivjern. Trykk deigen ut i en smurt paiform. Stikk hull i bunnen med en gaffel. Legg den i fryseren i én til to timer eller over natten.
  • Legg et bakepapir oppå paien og fyll med ris eller erter, slik at ikke deigen krymper eller sveller opp på midten. Stek på 175 grader i 20 minutter, til den blir gyllen. Ta vare på ertene/risen til neste gang du lager pai.

Paifyll

  • Vask potetene og skjær dem i tynne skiver. Kok skivene i saltet vann til de blir myke. Sil av vannet og la potetene dampe av seg.
  • Visp sammen egg, melk og salt. Riv osten.
  • Legg potetskivene utover paideigen og dekk med revet ost. Hell eggeblandingen over til paien nesten er full. Bak i ovnen på 175 grader til eggeblandingen har stivnet – omtrent ti minutter for små paier, 30 minutter for en stor.
  • Topp med syltet sopp og eventuelt ferske urter.

Se viner som passer til:

Sopp i Vindatabasen

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk