Historiske viner fra Østerrike

Tekst
ROMERSK ARV. Nikolaus Saahs jr. (35) flytter grenser med lengre modning. Fatet til høyre er i bruk og fra hans eget fødeår. <font color="#6d6e70">Alle foto: Melisa Fajkovic</font>

ROMERSK ARV. Nikolaus Saahs jr. (35) flytter grenser med lengre modning. Fatet til høyre er i bruk og fra hans eget fødeår. Alle foto: Melisa Fajkovic

Nå er Nikolaihofs aldrene viner å finne i hyllene til spesialpolet på Aker Brygge.

Få produsenter i Østerrike har mer moden vin på lager enn Nikolaihof i Wachau. og ytterst å lagrer like godt. Nå er deres modne dråper tilbake til 80-tallet mulig å sikre seg på Aker Brygge.
 

HISTORISK VINSETE

Noen steder er som å vandre inn i en annen tid, og familien Saahs, som har eid Nikolaihof i 120 år, ser ut til å bevege seg langsommere enn verden. Nikolaihof er sannsynligvis en av verdens eldste vinprodusenter med over 2000 år gamle røtter. Keltere, romere og munker har laget vin innenfor de samme murene. Den første beskrivelsen av en enkelt vinmark i Europa, i et dokument fra år 470, handler nettopp om dette klosterets vinmark.

– Vi får lav alkohol i år igjen. Kun 12, maks 12,5 prosent, aldri mer. Kvaliteten skal kjennes i vinenes ettersmak, og da er balansert alkohol essensielt. Vi har gjort nøyaktig det samme siden 1971, fortalte Christina Saahs til Smak i en artikkel publisert tidligere i år.

Da la Saahs-familien om til biodynamisk produksjon. Det gjorde de for å klare seg uten dyre kjemikalier, inspirert av biodynamisk filosofi og antroposofisk medisin.

– Biodynamisk dyrking har gjort plantene sterke. Selv i vanskelige år med sykdom og høy varme, har våre planter gitt oss fantastiske druer, sa Saahs.

Nikolaihofs over 20 hektar med vinmarker er spredt langs begge sider av Donau, i Wachau og i Kremstal. Toppmarkene er Vom Stein, Steiner Hund og Im Weingebirge. Sist i rekken er Klausberg i Kremstal som ble tappet på flaske første gang i 2005. Riesling og grüner veltliner står for 90 prosent av det dyrkede arealet, og alle plantene er nå mellom 45 og 50 år gamle. Vinene lages uten tilsatt gjær og uten temperaturkontroll.

NY GENERASJON

Nikolaus Saahs jr. har vært ansvarlig for vinproduksjonen siden 1985, da faren Nikolaus senior trappet ned. Mor Christina er stadig involvert, men trekker seg også gradvis ut.

Nikolaus jr. har tatt tilbake eldgamle tradisjoner. Verdens største vinpresse i tre – 400 år gammel og produsert av et gigantisk almetre – er pusset opp og igjen tatt i bruk, foreløpig kun til vinen Baumpresse.

– Jeg er så fornøyd med den skånsomme ekstraksjonen denne pressen gir, at jeg kommer til å bruke den til flere viner i fremtiden, sa Nikolaus jr. da Smak var på besøk i fjor.

Nikolaihof har gjort det for vane å holde noen av vinene lenge på gamle fat før de tappes på flaske. Den sjeldne Vinothek-serien ligger aldri mindre enn 14 år i kjelleren. Nikolaus jr. tar det et steg videre og lagrer nå flere av vinene stadig lenger.

Etter innhøstingen i 1997 ble en vin satt til side for en usedvanlig lang modning. Etter 17 år er vinen tappet på flaske, og noen få flasker er nå til salgs i Norge. Et mesterstykke av en vin som viser hvorfor det nettopp her er blitt laget vin i over 2000 år.

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk