Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Geniale Conterno

Tekst
Roberto Conterno Foto:

Roberto Conterno Foto:

Novembernyhetene: Roberto Conternos viner fra 2010 og 2012 topper de aller meste fra Piemonte.

Denne artikkelen ble først publisert for DNvinklubbs medlemmer.

 

Den tradisjonsrike vingården ligger i et oransjefarget og klinisk rent bygg på nedsiden av Monforte by, i retning Barolo. Det var Robertos far, Giovanni, som førte familietradisjonene videre etter at han og broren Aldo valgte å skille lag i 1969. Giovanni valgte å føre farens kompromissløse og tradisjonsrike stil videre. I 2004 dør Giovanni, og sønnen Roberto står igjen alene.

Roberto er tidlig i førtiårene, velkledd, sjenert og solbrun. Han liker helst å snakke om hva han gjør, ikke hva andre gjør, men han legger ikke skjul på at han ønsker at vinene han lager også skal kunne drikkes når de er unge. Ikke slik som pappas eller bestefars viner som ofte måtte ligge en liten mannsalder før de ble drikkelige.

To druer står på menyen, nebbiolo og barbera, siden familiens freisa og dolcetto har blitt revet opp. To vinmarker er i deres besittelse, hvorav 14 hektar ligger i Cascina Francia kjøpt i 1974, og tre hektar i Ceretta kjøpt i juni 2008. Begge markene ligger i Serralunga d’Alba.

- I Ceretta lager vi bare en barbera og en Langhe Nebbiolo, siden vinstokkene bare er 15 år gamle, forteller Roberto.

I den velorganiserte vinkjelleren til Roberto står store botte på rekke og rad. Baroloene ligger her i fire år, mens barberaen ligger her i to. Alt er rent og pent. Roberto innrømmer at han har litt støv på hjernen der han tørker av tappekranen med en liten papirserviett. – Så er også renslighet alfa og omega i en vinkjeller, legger han til. Men selv om mannen er opptatt av vinkjelleren, er han fast bestemt på at hundre prosent av kvaliteten i en vin kommer fra vinmarken. - Har man dårlige druer kan ingenting gjøres i vinkjelleren. Har man gode kan alt gjøres, sier han bestemt.

Kanskje det er den holdningen som gjør ham til sjefen blant Piemontes elitevinmakere? Få klarer i hvert fall å lage viner som kan måle seg med Robertos klassiske, holdbare, monumentale og komplekse viner. 

Vinene er bare tilgjengelig på spesialbestilling via importøren, og via de Vinmonopol som velger å ta dem inn. Side de alle er årgangsendringer og ikke nyheter er de tilgjengelig nå.

 

56463 Barolo Cascina Francia 2010 
Giacomo Conterno 
Piemonte, Italia 
Kroner 1199,90 tilleggsutvalg
95 poeng
Red & White
Floral duft med hint av lær og kirsebær. Strukturerte tanniner på smak med en saftig og flott frukt. Lang og stram strukturert utgang. Nydelig balanse og fruktighet med en nærmest uendelig lengde. Kommer til åp bli en av de store på sikt. Drikk fra 2025 til 2040. Passer til lam. MB

18668 Barolo Cerretta 2010 
Giacomo Conterno
Piemonte, Italia 
Kroner 2499,- 1500ml. tilleggsutvalg
93 peong
Red & White    
Dufter av mørke modne bringebær og bjørnebær samt vanilje. Saftig og strukturert frukt på smak med lange tanniner. Lang og tett utgang med uendelig finish. Er mer fruktdrevet enn Cascina Francia, og kanskje hakket mindre kompleks, men akk så suveren likevel. Drikk fra 2020 til 2033. Passer til lam. MB

2936 Barbera d' Alba Cerretta 2012 
Giacomo Conterno 
Piemonte, Italia 
Kroner 469,90 tilleggsutvalg
92 poeng
Red & White  
Duft av mandler og marsipan med innslag av kirsebær. Saftig og nydelig sursøt klassisk barberafrukt på smak. Balanserte og lange tanniner som fyller den lange smakskurven. Referansebarnera. Første gang Carretta fremstår hakke vassere enn Cascina Francia. Drikk nå til 2020. Passer til and og kremet pasta. MB

2934 Barbera d'Alba Cascina Francia 2012 
Giacomo Conterno 
Piemonte, Italia 
Kroner 469,90 tilleggsutvalg
91 poeng
Red & White
Dufter av ferske moreller og kirsebær. Saftig og delikat frukt med en nydelig sursøt karakter. Saftig og lang utgang med integrerte tanniner. Sammensatt og lang. Drikk nå til 2020. Passer til and, gås og kremet pasta. MB

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.