– Lee Miller var helt rå til å lage mat. Det ble redningen for henne

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingvild Paulsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Chiddingly

Kunstikonet og krigskorrespondenten Lee Miller ville gi ut kokebok. Nå, 40 år etter hennes død, skjer det.

Nytt kapittel. Lee Miller ble berømt som modell, muse, kunstner, fotograf og krigskorrespondent. Nå forteller en ny bok om hennes siste store, og hittil ganske ukjente, prosjekt; gastronomi.

Den som rører i grytene ved Lee Millers velbrukte Aga-komfyr ser rett på en original Picasso: et smilende ansikt, som ligner litt på et speilegg, malt på en kjøkkenflis. Det er spor etter gamle fettflekker på de uglaserte kantene. Utsikten, gjennom de små rutevinduene, er til frodige rosebusker og underlige skulpturer.

Nå er det Millers barnebarn, Ami Bouhassane (40), som står på kjøkkenet på Farley Farm, gården der Lee Miller holdt til sammen med sin mann, kunstner og historiker, Roland Penrose.

Slow food. Lee Miller jobbet selv med en kokebok. Nå, 40 år etter hennes død, utgis oppskriftene. Foto: Roland Penrose

Bestemors bok. Lee Millers barnebarn, Ami Bouhassane, fikk så vidt truffet bestemoren før hun døde i 1977. Men hun er blitt godt kjent med Lee Miller gjennom bilder, notater, artikler, brev og kokebokmanuskript og har nå skrevet boken «Lee Miller; a life with food, friends & recipes».

Fakta: Lee Miller (1907–1977)

Regnes blant det 20. århundrets mest bemerkelsesverdige kvinnelige ikoner.

Prydet forsiden av amerikanske Vogue på 1920-tallet, inspirerte kunstnere som Pablo Picasso og Man Ray, og laget også egen surrealistisk fotokunst, både landskap og portretter. På 1930-tallet omtalte Vanity Fair henne som «en av de mest fremstående levende fotografer».

Hun fotograferte for Elizabeth Arden og portretterte kunstnere som Picasso, Joseph Cornell og René Magritte.

1940-tallet ble hun krigskorrespondent for Vogue.

Fant ny giv gjennom matlaging og jobbet på et manuskript for en kokebok.

Kjøkkenet på Farley Farm, i East Sussex, var Millers base. Farleys House & Gallery huser nå hennes rikholdige arkiv og er åpent for publikum søndager fra april til oktober.

Aktuell med utstillingen «Lee Miller – krig og mote» på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, som står frem til 4. mars 2018. I Museo Picasso i Malaga er hun med i «We are completely free. Women artists and surrealism», som står til 28 januar.

En spillefilm om Lee Millers liv er under planlegging, med Kate Winslet i hovedrollen.

farleyshouseandgallery.co.uk

De seneste ti årene har Bouhassane jobbet med boken «Lee Miller: A Life with Food, Friends and Recipes». Hun har trålet gamle brev og notater, lest Millers håndskrevne oppskrifter og matartikler. Endelig er boken, en kombinert oppskriftsbok og biografi, ferdig. Den forteller om bohemske fester og gourmetmåltider med kunstnotabiliteter som Pablo Picasso, Man Ray og Joan Miró, men også om hvordan Lee Miller fant ny kreativ gnist som kokk, med surrealistisk vri.

– Lee Miller er kjent som modell, kunstnernes muse, som banebrytende fotograf og krigskorrespondent. Hun har hatt så mange ulike inkarnasjoner at hennes siste prosjekt, å bli kokk i toppklasse, ofte reduseres til en parentes i utstillinger og biografier, sier Bouhassane og fortsetter:

– Kjøkkenet var Lees høyborg. Hun var helt rå ved grytene.

Bouhassane mener det er på tide at Millers lidenskap for gastronomi blir bedre kjent, at hennes forhold til mat og matlaging belyser nye sider ved den sagnomsuste kvinnen.

– Som alltid gikk Lee inn for det fullt og helt. Hun dro til Paris i seks måneder for å studere ved kokkeskolen Le Cordon Bleu, lærte seg slakterkunster som å tørke eget bacon, og dyrket mais og artisjokk. Hun jobbet til og med på et kokebokmanuskript. Det å lage mat ble på mange måter redningen for henne.

Moderne ikon

Amerikanske Elizabeth «Lee» Miller (1907–1977) prydet forsiden av Vogue på 1920-tallet. Selveste magasinkongen Condé Nast oppdaget henne da han hjalp 19-åringen ut av trafikken i New York, og inviterte henne sporenstreks til å jobbe for motebladet. Med sine velformede lepper og selvsikre blikk ble hun fort symbolet på samtidens moderne kvinne.

Kjøkkenhagen. Selvdyrket mais eller artisjokk kunne havne på bordet når gjester som Pablo Picasso og popkunst-pioner Richard Hamilton kom til middag.

Kjøkkenhagen. Selvdyrket mais eller artisjokk kunne havne på bordet når gjester som Pablo Picasso og popkunst-pioner Richard Hamilton kom til middag.

Men Miller ville mer. Hun dro til Paris, oppsøkte den surrealistiske kunstfotografen Man Ray og forlangte å bli hans lærling. De ble et par. Både fysisk og kreativt, og Miller befant seg oftere bak et kamera enn foran.

– Hun eksperimenterte og sjokkerte, forteller Bouhassane.

– Da hun hadde oppdrag å fotografene en radikal mastektomi, en operasjon som fjerner et helt kvinnebryst, tok hun med seg det avkappede brystet etterpå. Jeg ser henne for meg der hun krysser gatene i Paris bærende på en bøtte med et bryst i. Så går hun til Vogues studio, danderer brystet på en tallerken med kniv og gaffel, og klarer å ta et par bilder før både hun og brystet blir kastet ut.

Bouhassane smiler lurt.

– Jeg ser det som Lees kommentar til objektiveringen av kvinnekroppen. Det er som om hun sier: «Hvis dere er så jævla opptatt av bryst, så spis dem, da vel!»

Menn ble fascinert av Miller. Man Ray laget skulptur av både leppene hennes og hennes nakne torso. Og Picasso malte seks portretter av henne. Selv tok Miller skrittet fra kunsten over til journalistikken.

Kunstnerliv. Lee Millers foto fra en piknik i solfylte Frankrike i 1937 er som en pekebok i surrealismen. Fra venstre: Nusch Eluard, modell og kunstner , Paul Eluard, fransk poet og en av surrealismens grunnleggere, Roland Penrose, som skulle bli Millers ektemann og som grunnla Institute of Contemporary Arts i London, Man Ray, amerikansk surrealist og Ady Fidelin, modell

Kunstnerliv. Lee Millers foto fra en piknik i solfylte Frankrike i 1937 er som en pekebok i surrealismen. Fra venstre: Nusch Eluard, modell og kunstner , Paul Eluard, fransk poet og en av surrealismens grunnleggere, Roland Penrose, som skulle bli Millers ektemann og som grunnla Institute of Contemporary Arts i London, Man Ray, amerikansk surrealist og Ady Fidelin, modell

Knipset blitzen

Hauger med lik. Ferske massegraver. Utsultede og torturerte kropper. Som krigskorrespondent i Annen verdenskrig gikk Miller tett på grusomhetene.

Da krigen begynte, bodde hun i London, men selv om den amerikanske ambassaden ba henne om å dra tilbake til trygge USA, kom det aldri på tale. Da Hitlers bomber falt over byen, tok Miller kameraet fatt og dekket Blitzen for Vogue. I 1944 dro hun til slagmarken på kontinentet. Hun rapporterte fra kamphandlinger i St. Malo, var med da de allierte troppene frigjorde et ødelagt Europa og dokumenterte de ufattelige tilstandene i konsentrasjonsleirene Dachau og Buchenwald.

– Hun kom seg også inn i Hitlers forlatte leilighet i München, og sammen med Life-korrespondenten David E. Scherman skapte hun de berømte bildene der hun sitter i Hitlers badekar. Militærstøvlene hennes skitner til Hitlers badematte med søle og aske fra dødsleiren Dachau. Hun hadde vært der samme dag.

Fotografiet er nøye regissert, som et stilleben, og snur opp ned på de gamle maktforholdene. Det er som om Miller konfronterer Hitler med det han har gjort. Bouhassane er tydelig stolt av bestemoren.

Uredd. Lee Miller dekket Annen verdenskrig for Vogue og tok bilder utenom det vanlige. Sammen med Life-korrespondent David E. Scherman kom hun seg inn i Hitlers leilighet i krigens, siste, kaotiske dager og komponerte dette kjente bildet, der aske fra konsentrasjonsleirene skitner til Hitlers badematte.

Uredd. Lee Miller dekket Annen verdenskrig for Vogue og tok bilder utenom det vanlige. Sammen med Life-korrespondent David E. Scherman kom hun seg inn i Hitlers leilighet i krigens, siste, kaotiske dager og komponerte dette kjente bildet, der aske fra konsentrasjonsleirene skitner til Hitlers badematte.

– Hun var uredd og gikk rett på. Soldatene kalte henne bulldoser-kvinnen, der hun turet frem med bulende vesker som rommet både skrivemaskin, to Rolleiflex-kamera og blytung blitz med engangspærer.

To slåsshansker hadde Miller også i krigsbagasjen – én til å ha i lommen i nødsfall og én i sølv med silkebånd som hun hang rundt halsen til aftensbruk.

Fakta: «Lee Miller: a life with food, friends & recipes»

Skrevet av Ami Bouhassane, Lee Millers barnebarn, som er nestleder ved Lee Miller Archives.

Boken bygger på brev, notater, artikler, oppskrifter og et uferdig kokebokmanuskript, fra dette arkivet.

Over 100 oppskrifter er med, fra «pizza uten brød» til «cola- og marshmallow-iskrem»

Miller var en talentfull kokk med trening fra Le cordon bleu-skolen i Paris og hadde stor sans for det siste innen gastronomisk nyvinning.

Boken utgis av Grapefrukt forlag, den 26 oktober.

grapefruitpublishing.net

– Hun utrettet nok til å fylle flere liv. Men hva skjedde etter at krigen var slutt? Hva gjorde hun etter at hun, som 40-åring, fikk en sønn? Vi aner at hun slet med både posttraumatisk stressyndrom og med fødselsdepresjoner, og vet at hun drakk for mye. Men det er langt fra hele historien. Mat ble en slags terapi for henne. Hun orket ikke å jobbe fast med bilder mer, men fikk utløp for kreativiteten gjennom kjøkkenet. Det å blande kjemikalier til fremkalling eller å eksperimentere med ulik eksponeringstid har egentlig mye til felles med å finpusse en oppskrift.

Raust kjøkken

«Mer hvitløk! Mer olivenolje! Mer martini!» Sånn kunne det lyde fra kjøkkenet mens Lee Miller var i sving. Gjester, det være seg allerede nevnte Picasso eller andre kunstnere som Henry Moore, Max Ernst, Dora Maar og Dorothea Tanning, fikk lynraskt et glass whisky i den ene hånden, en kniv i den andre og instruks om å sette seg ved det solide kjøkkenbordet og skjære opp grønnsaker fra hagen.

Miller, som alltid hadde det siste innen kjøkkenutstyr, tryllet frem retter som ifølge en reportasje fra Vogue hadde «en dash av Dada». Hun dekket en helstekt kylling med ekte bladgull, hun fikk blomkål til å se ut som kvinnebryst eller farget sausen knallblå. Bordet ble pyntet med blomster plukket av gjestene, og gjerne med Millers sølvforgylte statue av King Kong som midtpunkt. Sausenebbet var laget av Picasso.

– Hun hadde også en appelsinrett hun kalte persisk teppe, og den danderte hun på et sølvfat hun knabbet fra Hitlers hus i Berchtesgaden. Det har hans initialer.

Nå står fatet i stuen der det fungerer som underlag for barflaskene.

Bohemsk helg

Farley Farm ligger like ved veien, et stykke utenfor den lille byen Lewes, en time sør fra London. Å tre inn døren er som å komme hjem til surrealismen. Gangen er rosa, hallen knallblå og spisestuen kanarigul, farger som gjenspeiles i lysekronen i trappen, en plastkreasjon Miller fant på loppemarked.

Dedikert. I et eget kokebokrom i et påbygg på gården hadde Lee Miller sin samling av rundt 2000 kokebøker. Her kunne hun sitte med en whisky, lytte til jazz eller opera og planlegge nye menyer: Hva med harepai med whiskygulrøtter etterfulgt av gelé med rom og kaffe?

Dedikert. I et eget kokebokrom i et påbygg på gården hadde Lee Miller sin samling av rundt 2000 kokebøker. Her kunne hun sitte med en whisky, lytte til jazz eller opera og planlegge nye menyer: Hva med harepai med whiskygulrøtter etterfulgt av gelé med rom og kaffe?

I vitrineskapet står leker spikket av Picasso side om side med fuglereder, på skjenken er Man Rays torso av Miller og i gangen en tegning av popkunstpioneren Richard Hamilton. På veggene henger nok en Picasso, Millers fotografier og malerier signert ektemannen Roland Penrose (1900–1984).

Penrose var også en sentral skikkelse i det europeiske kunstmiljøet. Han arrangerte den første store utstillingen om internasjonal surrealisme i London i 1936 og var med å grunnlegge Institute of Contemporary Arts.

Farley Farm, som lå nær både London og båthavnen til kontinentet, ble raskt et naturlig samlingspunkt for innflytelsesrike og banebrytende kunstnere fra fjern og nær.

– I helgene var det full rulle med gjester, forteller Bouhassane.

De var venner av Lee fra Vogue, kunstnere og skribenter både fra London og Paris. Hvis det kom noen litt alternative typer av båten fra Frankrike, visste taxisjåførene hvor de skulle kjøres. Turen gikk til Farleys, der de skjeve gulvene og mange små rommene egnet seg perfekt til porselensklirrende conga-dans.

– Gjennom matlagingen knyttet Lee livslange vennskap. Hun var nok ikke så flink til å uttrykke seg med ord til dem hun var glad i, så hun laget mat til dem i stedet. Hun ville feire livet etter den grusomme verdenskrigen. Og hun sørget for at det var tusenfryd i plenen til gjestene skulle komme.

Bohemenes base. Farley Farm var et samlingspunkt for Lee Millers kunstnervenner. Nå er gården blant annet et galleri, der verk som «Sky seed» av Two Circles Design, kan oppleves i hagen.

Bohemenes base. Farley Farm var et samlingspunkt for Lee Millers kunstnervenner. Nå er gården blant annet et galleri, der verk som «Sky seed» av Two Circles Design, kan oppleves i hagen.

Bygget broer

Bouhassane mener også at interessen for matlaging brakte Lee Miller nærmere moren.

– Lee hadde et anstrengt forhold til sin mor, sier hun og forteller at da Lee var syv år gammel, fikk moren nervesammenbrudd, og Lee ble sendt bort for å bo med venner av familien.

Der ble, ifølge to biografier om Miller, syvåringen voldtatt. Hun ble smittet med gonoré og måtte gjennomgå smertefull og opprivende behandling i lang tid etterpå, en behandling som moren, som var utdannet sykepleier, utførte. Men moren var langt fra mentalt til stede for datteren sin.

– Det må ha vært grusomt. Lee snakket aldri om det, og traumet har nok sittet i kroppen hele livet. Jeg kan se fra brevene hennes at hun holdt avstand til moren i alle år, helt til hun selv ble mor. Men etter at Lee begynte å lage mat, ser vi at hun henvender seg til moren stadig vekk. De nærmer seg hverandre gjennom diskusjoner om amerikansk mais og krydder.

Sild og sprit

Arbeiderne på sildefabrikken i Stavanger må ha kikket opp fra hermetikkboksene da den amerikanske celebriteten kom på besøk. Lee Miller var på norgesturné i 1966, og viste stor interesse for sild. I Stavanger var hun også innom fisketorget.

– Hun elsket å delta i matkonkurranser og vant en smørbrødkonkurranse arrangert av The Norwegian Food Centre i London. Første-, andre- og tredjepremie, faktisk. Hun tok kun imot førsteprisen, en rundreise i Norge, og dro sammen med en venninne, forteller Bouhassane.

Miller laget potetretten Janssons fristelse på et hotell på Geilo og lot seg inspirere av skandinaviske råvarer. Særlig sild. Miller komponerte til og med et «hangover»-smørbrød, med sild, rå eggeplomme, sprit og et par aspirin.

– Jeg har ikke prøvd å lage det. Men vinnersmørbrødet, Penroses, med champignon kokt i madeira og deretter fylt med leverpaté, er kjempegodt, sier barnebarnet.

– Lee hentet inspirasjon på alle sine reiser og lot seg begeistre av nye, eksotiske ting. Hun laget polsk mat og egyptisk mat, blandet egne krydderoljer og saltet sitroner. Og hun var lekende. Hennes pizza uten brød, som egentlig er en gigantisk hamburger, med ost og tomat på, er typisk henne.

Minner

Hun er der ennå. Lee Millers tilstedeværelse på det lille, 1950-tallsblå kjøkkenet er tydelig. Aluminiumgrytene hennes står i hyllene. Og i skap og spiskammers står 50 år gammelt bakepulver, antikke tuber konditorfarge og eksotiske amerikanske marinadeblandinger med grillsmak. I hagen vokser fremdeles urtene hennes. Salvie av flere typer, artisjokk og fennikel.

Nye ingredienser. Etter Annen verdenskrig ble det stille fra Lee Miller-fronten. Hun er ofte blitt avskrevet som deprimert og med alkoholproblemer, men det er ikke hele historien, ifølge Ami Bouhassane: – Matlaging ble redningen for henne og var et storslagent kreativt prosjekt. Det er siste bit i puslespillet om Lee Miller.

Nye ingredienser. Etter Annen verdenskrig ble det stille fra Lee Miller-fronten. Hun er ofte blitt avskrevet som deprimert og med alkoholproblemer, men det er ikke hele historien, ifølge Ami Bouhassane: – Matlaging ble redningen for henne og var et storslagent kreativt prosjekt. Det er siste bit i puslespillet om Lee Miller.

– Kjøkkenet er i bruk. Gårdshuset er nå blitt Farleys House & Gallery, et arkiv og museum for Lee og Roland, og vi som jobber her har felleslunsj hver fredag. Men vi rører ikke Lees ting. Dette er hennes rom, sier Ami Bouhassane.

Hun smetter opp på en stol og åpner et av de høye skapene med hemmelighetsfull mine.

– Her er høydepunktet.

Flere glass, med udefinerbart mørkt og inntørket innhold står på rekke og rad.

– Lees hjemmelagde syltetøy og chutney. Vi har et chilisyltetøy fra 1952 og en plommevariant fra 1975.

Bouhassane lukker skapet forsiktig.

– Det er et under at de ikke har eksplodert. Vi tøyser med at vi må få et bombeekspert-team inn hvis vi skal flytte på dem.

Hun hopper ned på gulvet igjen. Ser på veggen, der det henger to kunstverk.

– Det er kanskje ikke så lurt å ha dem stående rett over to Picasso-litografier.


-
+

Cola- og marshmallow-iskrem

 • 24 stkmarshmallow
 • 335 mlCoca-Cola
 • Juice fra én sitron
 • En klype salt
 • 2 ssmørk rom
 • 335 mlkremfløte - stivpisket

(Lee Miller laget denne desserten som en søt hevn til litteraturkritikeren Cyril Connolly. Miller var vant til å bli ertet for sitt amerikanske opphav, men Connolly tok både hardt og poetisk i da han erklærte: «la Amerika synke i et hav av Coca-Cola og marshmallows». Miller må ha blitt inspirert, for litt senere serverte hun ham denne USA-patriotiske iskremen, under dekknavnet «bombe surprise». Connolly hadde to porsjoner før hun avslørte ingrediensene.)

Slik gjør du:

 • Løs opp marshmallowene i halvparten av colaen over svak varme. Rør forsiktig til de er halvveis smeltet. Ta så av varmen og fortsett å røre til blandingen er glatt og luftig.
 • Tilsett resten av colaen, sitronsaft og salt og pisk sammen. La det kjøle ned til romtemperatur og sett i fryseren. Du kan også bruke en iskremmaskin.
 • Når blandingen er frossen, men fremdeles grøtaktig, tilsett rom og pisket krem og pisk igjen. Frys til massen er fast, men pisk en gang til etter en halv time i fryseren, for å få en glatt iskrem.

 

-
+

Smørbrød

 • 16 stkChampignon
 • 3 ssOlivenolje
 • 8 Skiver hvitt brød, ristet
 • 130 gFoie gras eller kyllingleverpaté
 • 1 ssSitronsaft
 • Salt og hvit pepper etter smak
 • 4 ssMadeira eller sherry

Til pynt

 • Karse
 • Tynne gulrotstrimler
 • Ungarsk paprikapulver

Med denne oppskriften vant Lee Miller førstepris i en smørbrødkonkurranse arrangert av The Norwegian Food Centre i London for å promotere Norge. Premien var en norgestur.

Slik gjør du

 • Skjær forsiktig bort stilken fra hver sopp. (Ikke dra den ut, for da kollapser champignonen når du koker dem. )
 • For at soppen skal holde seg saftig, sauter dem i olivenoljen i en dyp stekepanne, først med den åpne siden ned og så utsiden ned. Tilsett salt og pepper, sitronsaft og madeira/ sherry og la det koke under lokk til soppen er mør, cirka fem minutter. Sett soppen til side for å kjøles ned.
 • Fyll så de nedkjølte soppene med lyserosa mousse av foie gras eller kyllingleverpostei.
 • Bruk en sprøytepose og lag spiraler/roser.
 • Dryss med paprika og plasser de fylte champignonene på ristet brød, med smør og karse.
 • Pynt sopp-rosene med noen strimler gulrot.

Kilder: «Lee Miller» av Carolyn Burke, Victoria and Albert Museum, London Design Museum(Vilkår)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk