Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Akutt kokkemangel i Sverige

Tekst
Kokkene Sebastian og Mathias på Grand Hotell var torsdag ettermiddag godt i gang med fotberedelsene til middagen som etterfølger sentralbanksjefens årstale.
             Foto: Terje Bendiksby /

Kokkene Sebastian og Mathias på Grand Hotell var torsdag ettermiddag godt i gang med fotberedelsene til middagen som etterfølger sentralbanksjefens årstale. Foto: Terje Bendiksby /

Det er akutt mangel på kokker i Sverige, ifølge bransjeorganisasjonen Visita.

– Kokkemangelen er akutt og et av de alvorligste problemene vi står overfor nå, sier Peter Thomelius i Visita.

Stadig færre søker seg til restaurantbransjen i Sverige, samtidig som næringen vokser, konstaterer han.

En av årsakene til kokkemangelen er at mange kvinner forlater yrket, mener Kristina Holmsen, som er kokkelærer ved Internationella restaurangskolan i Stockholm.

Røff mannskultur

Bransjen er preget av en røff mannskultur, noe som kanskje avskrekker mange jenter fra å satse på kokkeyrket, sier hun.

Det er en myte, mener lederen ved Restaurangakademien i Stockholm, Markus Löfgren.

– En slik sjargong fins ikke bare i kokkebransjen, men også i mange andre yrker, blant annet innen byggenæringen, sier han.

Håndverket forsvinner

Mangelen på dyktige kokker som brenner for yrket, vil resultere i dårligere kvalitet på maten som serveres på svenske spisesteder, frykter han.

– Håndverket forsvinner ofte til fordel for konkurransemomentet i undervisningen. Det premieres i kokkekonkurranser, samtidig som elevene kanskje ikke vet hva som er bak og fram på en oksefilet, sier Löfgren.

– Drivkraften bør være kjærlighet til yrket, ikke bare å konkurrere og bli kjendis, mener han. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.