Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Abelone var byens mest elskede kriminelle

Tekst

Vil du få varsel hver gang Alisa Larsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Robin Sohrabi-Shiraz, Jacob Spangenberg og Stian Vaagland har åpnet Abelone bar i Brugata, sammen med Veronica Vollund og Adrian Fjell.

Robin Sohrabi-Shiraz, Jacob Spangenberg og Stian Vaagland har åpnet Abelone bar i Brugata, sammen med Veronica Vollund og Adrian Fjell.

Nyåpnede Abelone bar er oppkalt etter en bordellmamma, og har kanskje Oslos mest instagramvennlige tak.

I starten av det nittende århundre var Brugata i Oslo en real utelivsstripe. Det er nettopp denne historikken Robin Sohrabi-Shiraz og Jacob Spangenberg, samt Torggata Botaniske-paret Veronica Vollund og Stian Vaagland sammen med Adrian Fjell forsøker å mane frem med den nye baren Abelone. Abelone åpnet i slutten av mai.

Baren har allerede skapt Instagram-storm med bilder av taket. Taket over baren er bekledd av intet mindre enn 350 kinesiske papirlamper anskaffet på Bislett, der kun 60 av dem faktisk funker. Resultatet er effektfullt, og er ment å minne om et skybrudd av slagse.

Har Abelone bar Oslos mest instagramvennlige tak?

Har Abelone bar Oslos mest instagramvennlige tak?

Luker ut det unødvendige

Med sin lange fartstid i bransjen, er Abelone for Sohrabi-Shiraz og Spangenberg den første baren de har fullstendig kontroll over, både som bartendere og medeiere. Da er det naturlig at frustrasjonene fra bartenderlivet skal lukes ut.

- Her finner man ingen shakers eller røreglass, rett og slett fordi vi ikke ville lage cocktails på den måten. Jeg mener man kan finne mye kreativitet i begrensningene og det holder oss definitivt på tærne, forklarer Sohrabi-Shiraz.

At Oslo har en relativt høy tetthet av cocktailbarer er det ingen disputt om, og Stian Vaagland forklarer at de bevisst vil distansere seg fra å bli nok en ålreit cocktailbar å drikke drinker på.

- I Oslo er alt litt fragmentert. Man går på noen steder for å få virkelig gode drinker, og på et annet sett steder for å drikke god øl. Vil man drikke god vin går man på Territoriet eller Bar Lardo.

- Det betyr at det alltid er noen i vennegjengen som ikke får det de ønsker. Vi ønsket å lage et sted med få enkle elementer, men som vil kunne tilby et relativt godt alternativ til alle ganer; enten det gjelder cocktails, øl, kaffe eller brus.


Abelone bar åpner i Brugata. 

Abelone bar åpner i Brugata. 

Slush og brus uten barnebursdag

Selve lokalets historie har gitt opprinnelse til navnet Abelone. Abelone Constance Christensen var nemlig forstander av huset i starten av 1900-tallet, da Brugata var et slags sentrum for handel i Christiania. På det tidspunktet var prostitusjon forbudt, så Christensen maskerte sitt bordell som «Delikatesseforretning».

- Man kan si at Abelone var byens mest elskede kriminelle. Men det er jo også sant at hun så å si drev den første speakeasyen i Oslo, ler Sohrabi-Shiraz.

Ønsket var ikke nødvendigvis å spille for mye på husets historie, men å tenke seg hva Abelone ville gjort i dag om hun hadde bestemt seg for å ha ting på det rene. Dermed oppstod idéen om å åpne en kneipe som er modernisert, uten å være brun. Det skal være et bevertningssted, rett og slett.

Slush og brus som to ledende elementer på Abelone bar i Brugata i Oslo.

Slush og brus som to ledende elementer på Abelone bar i Brugata i Oslo.

Barnlig moro

Menyen bærer preg av barnlig moro på Abelone, med slush og brus som to ledende elementer. Tykjeslushen, som de selv kaller den, er laget på ananas, lime, honning og habanerochili, og er langt fra barnevennlig med sin potente alkoholprosent. Brus har dessuten blitt deres favoritteksperiment:

- Vi har brukt enormt mye tid på å komme frem til våre egne brustyper. Det finnes jo ikke så mye interessant på det området her i Norge, så vi bestemte oss for å gjøre det selv, forteller Vaagland.

- Man kan si at Jacob og jeg er enormt opptatte av å lage alkoholfrie cocktails som faktisk er gode, skyter Sohrabi-Shiraz inn.

Ferskenbrusen er overraskende kompleks, og er tilsatt eddik for å balansere sødmen. Det er det friske, syrlige og fruktige som gjennomsyrer drikkevarene på Abelone, og det er nettopp stigmatiseringen av disse begrepene gjengen vil få bukt på. Det å be om en fruktig drikk skal ikke lenger være synonymt med noe sukkersøtt.

- Brusene karbonerer vi og flasker selv. Det er morsomt å se uttrykket på folks fjes når de ber om en cocktail og vi tilsetter sprit til glasset og topper opp med noe fra en flaske. De forventer seg ikke en drink med to ingredienser liksom, ler Spangenberg.

Abelone bar åpner i Brugata. -

Abelone bar åpner i Brugata. -


Dette skal du drikke til Chèvre fra Loire:

Chèvre fra Loire og sancerre

Gjør risottoen sunnere - og lilla: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gjør risottoen sunnere og mer fargerik