Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Smått og godt. Chèvre fra Loire finnes i utallige størrelser og former. Ostene er ofte så små at man kan unne seg mange forskjellige.

Smått og godt. Chèvre fra Loire finnes i utallige størrelser og former. Ostene er ofte så små at man kan unne seg mange forskjellige.

Chèvre fra Loire og sancerre

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Chèvre fra Loire og et kjølig glass sancerre går hånd i hånd i varmen.

Det sies at det finnes like mange forskjellige geitoster som det finnes slott i det franske området Loire, og det er ikke få. Langs Frankrikes lengste elv, Loire, ligger i overkant av 800 slott på rekke og rad. Antall geitoster er mer usikkert. Det som derimot kan sies, er at disse syrlige, lette og tørre små ostene finnes i utallige varianter og former.

Fakta: Chèvre

Er blitt laget siden maurerne innførte geiter i Frankrike på 800-tallet.

Loire er den viktigste regionen for geitost i Frankrike, men de lages i hele landet.

Crottin de Chavignol er den mest kjente osten fra området.

Valençay og Crottin de Chavignol er to av de aller mest berømte. Førstnevnte, umiskjennelig dekket av aske og mugg, skal etter sigende ha fått sin form – som en avkuttet pyramide – etter at Napoleon Bonaparte kuttet av toppen i vrede over sitt nederlag i Egypt. Crottin de Chavignol lages i landsbyen Chavignol midt i Sancerre-appellasjonen. Denne lille, store osten er noe hardere og tørrere enn Valençay, men den tydelige og syrlige geitemelkkarakteren er typisk for dem begge.

Perfekt sammen med disse og det meste annen chèvre er en fersk hvitvin laget av druen sauvignon blanc. Den har en friskhet som bryter med det fete i osten, samt en aromaprofil som passer. Velg gjerne en vin fra samme dal som osten, og gjerne fra samme landsby. Vinmarken Monts Damnés er kanskje Chavignols beste, og Paul Prieurs strålende sancerre derfra har fylde og mineralitet nok til å håndtere de fleste lyse geitoster. De franske geitostene er nemlig ganske små i størrelsen – så man nyte flere samtidig, til samme vin. (Vilkår)

Fakta: 91 Paul Prieur Sancerre Monts Damnés

Dufter aromatisk av nesle, asparges og stikkelsbær med hint av flint. Delikat syre på smak med en fersk, fyldig og lett bløt frukt med et klassisk preg. Saftig og lett tørr finish. Nydelig vin fra en av Sancerres aller beste vinmarker. Drikk nå til 2019.

Paul Prieur, Loire, Frankrike

250 kroner, 3913101, basiskategori 6, Better Wines

Les om flere gode kombinasjoner av ost og vin: