Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Eksperimentell. Michael Cruse er en av de mest eksperimentelle vinmakerne i California for øyeblikket.

Eksperimentell. Michael Cruse er en av de mest eksperimentelle vinmakerne i California for øyeblikket.

– Jeg vil lage vin slik de gjorde for 100 år siden i California

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Få har hørt om druen valdiguié. Det har Michael Cruse tenkt å gjøre noe med.

Forsker og mikrobiolog Michael Cruse var med på å skape en av USAs mest ikoniske musserende viner, Ultramarine, for ti år siden. Det er en vin som «over there» blir solgt for rundt 200 dollar på auksjon. Cruse startet for seg selv i en garasje i Peteluma og laget egen vin siden 2013. Cruse vil lage vin slik den ble laget for 100 år siden, da druen valdiguié var utbredt i California.

Fakta: En ny drue å bli kjent med

89 Cruse Rancho Chimiles Valdiguié 2016 (rødvin)

Cruse Wine Co., California, USA

349 kroner | 10065101 | bestillingsutvalget | Moestue Grape Selections

– Når jeg sier for 100 år siden, mener jeg egentlig før Parissmakingen i 1976. Da kom amerikansk vin foran de mest berømte franske for første gang, og det endret alt. Det er hovedsakelig katolikker som drikker vin i USA, og som brakte vinstokker hit. Det vi drakk før, var blandingsviner av røde druer. Det var ikke cabernet sauvignon og pinot noir. Det var viner som var enkle og godt lagede som besto av druer som var enkle å dyrke, som for eksempel valdiguié, sier Cruse.

Druehistorie

Druen valdiguié ble veldig mye plantet rundt annen verdenskrig i California. Den var lett å dyrke og hadde mye frukt. Robert Mondavi laget på den tiden en vin av druen som de kalte Napa Valley Beaujolais. Denne vinen var mye dyrere enn cabernet, men etter 1976 skiftet oppmerksomheten over på cabernet, og valdiguié ble revet opp. Nå er det ikke mye igjen av druen igjen i Napa.

Banebrytende. Mikrobiolog Michael Cruse lager viner amerikanerne ikke har sett maken til før.

Banebrytende. Mikrobiolog Michael Cruse lager viner amerikanerne ikke har sett maken til før.

Valdiguié er fortsatt forholdsvis ukjent for de fleste, men dukker stadig oftere opp på vinetiketter fra fremadstormende og unge vinmakere i California, som Chris Brockway hos Broc Cellars. Men det er Cruse som er i ferd med å gjøre druen berømt igjen. San Francisco Chronicle kåret ham til årets vinmaker for to år siden.

Produksjonen er ikke stor. I overkant av 21.000 flasker var den totale produksjonen i 2016. Alle druene er innkjøpt fra en håndfull vinmarker i California. Cruse kaller 2017-årgangen en fantastisk årgang selv om høsten ble preget av alle de store brannene i California.

– Om fem år vil flere av vinene mine være musserende, tror jeg. Og ja, jeg lager chardonnay, som mange andre gjør, men det er valdiguié som er viktig for meg.

Nå er flere av Cruses viner tilgjengelig i Norge for første gang. De er rene, kjøttfulle og bærer preg av en «hipster-vinstil» – på en positiv måte – som resulterer i lettere og mer delikate viner som man sjelden forbinder med California. I tillegg lager han en av de aller beste vinene jeg noen gang har smakt av den tøffe, franske rødvinsdruen tannat.


* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.