Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Niende generasjon. Philipp David Catoir styrer eiendommen Müller-Catoir fra 1600-tallet i vinregionen Pfalz i Tyskland.

Niende generasjon. Philipp David Catoir styrer eiendommen Müller-Catoir fra 1600-tallet i vinregionen Pfalz i Tyskland.

Etter at vinhuset startet økologisk dyrking, steg kvaliteten markant

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Müller-Catoirs presise rieslinger er nå tilgjengelig på Polet etter å ha vært mer eller mindre borte fra det norske markedet.

Med sine over 23.000 hektar med vinmark er vinregionen Pfalz helt sørvest i Tyskland den nest største vinregionen i landet.

Her ligger vinhuset Müller-Catoir, eid av samme familie siden 1744. Det styres nå av niende generasjon – med Philipp David Catoir i front. Med seg har han vinmaker Martin Franzen, som har jobbet der siden 2001. Vinmarkene dyrkes nå økologisk og biodynamisk, og kvaliteten har steget markant.

Sammen driver de det som i dag er blitt til et av de beste vinhusene i Pfalz.

Müller-Catoir

Müller-Catoir

Varmest og tørrest

Beliggende sør for Rheinhessen og vest for selve Rhinen strekker Pfalz seg åtte mil mot den franske grensen. Dette er blant de tørreste, varmeste og mest solfylte vinområdene i landet, delvis på grunn av fjellkjedene som beskytter regionen mot regnbyger.

Jordsmonnet er sammensatt og består av 25 millioner år gammel sandstein, med innslag av kalk, basalt og vulkansk jord i de beste markene i skråningene. Det varme klimaet gir druene bedre modning og derav ofte en høyere alkoholprosent – noe som fører til fyldigere viner som ikke er så syresterke som fra andre regioner, og med aromaer som gir assosiasjoner mot tropisk stenfrukt.

De mest imponerende vinene herfra er i tillegg mineralske med imponerende vekt og kraft.

Navnet Pfalz kommer fra palatium, som betyr palace, og kommer fra Romerrikets hertuger som bodde i Heidelberg fra det tredje til det åttende århundre. Regionen var allerede da en viktig vinregion; rundt hundre landsbyer produserte vin der allerede på 700-tallet.

Philipp David Catoir på vingården Müller-Catoir

Philipp David Catoir på vingården Müller-Catoir

De gamle er eldst

I dag høstes Müller-Catoirs 21 hektar vinmark utelukkende for hånd. Det resulterer i 150.000 flasker i en normal årgang. Vinmarkene ligger spredt i forskjellige landsbyer, noe som byr på vidt forskjellige jordsmonn.

Rosinen i pølsa er nok monopolvinmarken Breumel in den Mauern. Den ble plantet for 700 år siden, og er en av de aller eldste vinmarkene i hele vinregionen.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Müller-Catoirs viner var rundt årtusenskiftet i det rikere sjiktet, med høy modning på druene, høy alkohol og ekstraksjon – men de siste årene har noe endret seg. Vinene er blitt mer presise, slankere, mer mineralske og mer terroirtro.

Det gjør at Müller-Catoir seiler opp som en av Pfalz' aller beste vinprodusenter.

Etter å ha vært mer eller mindre borte fra det norske markedet i noen år, kom Müller-Catoirs rieslinger tilbake i Polets bestillingsliste forrige uke. Deres fire tørre rieslinger er verdt et nærmere bekjentskap.

* (Vilkår)