Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Sjeldne nyheter. Et knippe av Alexandre Gaunouxs viner, som slippes førstkommende fredag.

Sjeldne nyheter. Et knippe av Alexandre Gaunouxs viner, som slippes førstkommende fredag.

En ny burgunderstjerne

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Det er sjelden det dukker opp en ny stjerneprodusent i Burgund. Her er en.

Nye, gode navn fra Burgund blir sjeldnere og sjeldnere. De fleste Burgund-elskere kjenner de fleste flinke og ettertraktede produsenter på rams, men det hender det kommer en ny generasjon – eller noen som rett og slett er blitt flinkere.

Alexandre Gaunoux er egentlig hverken eller. Han har vært der siden 1990 og har alltid laget vinen sin på samme måte.

Det er vanskelig å si hvorfor han har gått under radaren i så mange år, men etter å ha smakt noen eldre årganger får man en liten anelse. Kanskje er det hjembyen Pommard som er grunnen, eller kanskje det rett og slett er at få journalister får komme på besøk – og færre har fått øynene opp for kvaliteten.

Men mest sannsynlig er det at Gaunouxs viner har steget i kvalitet de siste årene.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Familiebruk

Beliggende midt i den lille landsbyen Pommard i et eldgammelt hus er Gaunoux en av de mest tradisjonsrike vinprodusentene i området. Pommard står kanskje litt i skyggen av naboen Volnay i sør, men i gode årganger kan vinene herfra vise både finesse og lagringspotensial som kan måle seg med de aller beste i Burgund.

Familiefirmaet Michel Gaunoux ble startet i 1875, og navnet er for å ære Alexandres far, Michel, som døde veldig tidlig, i 1984. Da var Alexandre Gaunoux svært ung, og hadde ingen mulighet til å overta. Løsningen ble at mor Gaunoux drev firmaet frem til at sønnen og datteren Anne kunne overta. Siden 1990 er det de to som har drevet familiefirmaet videre.

Vinene blir laget ved hjelp av tradisjonelle teknikker, og fermentert i store gamle eikeliggere på rundt 5000 liter størrelse. Flaskene blir ikke sluppet på markedet før tre år er gått, og søskenparet passer alltid på å holde tilbake litt, slik at de på et senere tidspunkt kan tilby eldre årganger til sine kunder.

Renraset pinot

Gaunouxs viner er pure og rene i stilen, med en renraset og delikat pinotkarakter. Det er en tydelig forskjell på vinene fra 2015 og de eldre årgangene: 2015 er uhyre ferske, friske, druetypiske og terroirtro viner; de eldre vinene er modne og en tanke mer rustikke – uten at det er noe negativt. Snarere en unik mulighet til å få tak i modne burgundere i Norge.

6. juli slippes Gaunouxs strålende viner fra 2015 for første gang i Vinmonopolets bestillingsutvalg. I tillegg kommer det en rekke viner fra eldre årganger helt tilbake til 1999. De blir solgt gjennom den norske importøren som spesialbestilling.