Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
224 nye viner står i Vinmonopolets spesialbutikker torsdag. Over halvparten er fra Bordeaux, hovedsakelig fra den gylne 2016-årgangen. Blant resten er det en rekke toppviner fra Australia, Argentina, USA og Italia.

224 nye viner står i Vinmonopolets spesialbutikker torsdag. Over halvparten er fra Bordeaux, hovedsakelig fra den gylne 2016-årgangen. Blant resten er det en rekke toppviner fra Australia, Argentina, USA og Italia.

Vinslipp: 2016-årgangen fra Bordeaux har alt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Torsdag 28. november slippes 224 forskjellige viner i Vinmonopolets spesialbutikker. Bordeauxs årgang 2016 har alt.

Sjelden har en årgang fra Bordeaux smakt bedre som ung enn 2016. Floral, bærpreget, delikat og fruktdrevet duft som på noen eiendommer nesten kan minne om konkurrenten i øst, Burgund. Tanninene er lange, integrerte, lette og raffinerte. Frukten er åpen, saftig og kjølig. Og friskheten innsmigrende og konsentrasjonen imponerende.

Det er opplest og vedtatt at en bordeaux skal lagres, lenge og vel. Særlig gjelder det for de gode årgangene.

De 22 beste vinkjøpene på Polets novemberslipp

Om det er vinifikasjonsteknikkene, klimaendringene eller Bordeauxs voksende lagerproblem som er grunnen til at vinene i dag er raskere tilgjengelige, er vanskelig å få et klart svar på. Men noen viner fra 2016-årgangen kan nytes nokså raskt, uten den lange kjellertiden.

Stang inn

Til og med været var nesten perfekt i 2016. En kjølig og våt vår endret seg til en varm sommer den 20. juni og slik fortsatte det til 13. september. Da kom regnbygene som kjølte ned vinmarkene som etter noen varme dager var klare til innhøsting i slutten av september. Merlot ble plukket tidlig i oktober og cabernet sauvignon mot slutten av måneden. 2016 er året som kunne blitt stang ut, men ble stang inn både kvalitetsmessig og værmessig.

Torsdag 28. november slippes det 224 forskjellige viner fordelt på 39.571 flasker i Vinmonpolets spesialbutikker. Av dem er 115 fra Bordeaux, hovedsakelig 2016-årgangen. Resten er en rekke toppviner fra Australia, Argentina, USA og Italia. Jeg har testet i underkant av halvparten og plukket ut mine 20 favoritter. Det har vært vanskelig i denne årgangen, hvor alle imponerer uansett prisklasse.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.