Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
– Det er veldig viktig for meg å ha en alkoholprosent under 14 prosent i vinene mine, og det er en utfordring å få til det, særlig i varme år, forteller Cathy Corison.

– Det er veldig viktig for meg å ha en alkoholprosent under 14 prosent i vinene mine, og det er en utfordring å få til det, særlig i varme år, forteller Cathy Corison.

Nå kommer 390 flasker fra denne amerikanske vinlegenden til polet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

For andre gang gjennom tidene kan du få kjøpt Cathy Corisons tre viner i Norge. Vinmonopolet tar inn totalt 390 flasker.

Ingen andre i Californias Napa Valley lager viner av druen cabernet sauvignon med samme finesse og raffinement som Cathy Corison (65).

Hun har akkurat lagt sin årgang nummer 40 på fat, og årgang nummer 33 under eget navn. Men det var langt fra noen selvfølge at Corison skulle ende som en av de mest legendariske vinmakerne i USA. Interessen ble vekket mens hun studerte biologi ved University of California i Davis, en småby nordøst for San Francisco.

– Jeg ble forelsket i vin da jeg studerte, og har derfor en master i ønologi. To dager etter at jeg var ferdig uteksaminert i 1975, var jeg i Napa. Selv om min professor mente jeg aldri kom til å få jobb i vinbransjen, fordi jeg var for lav til å jobbe fysisk i et vineri – og var kvinne. Det var andre tider. Det var bare 30 vinerier i Napa. I dag er det over 500.

Journalistmakt

Med en årlig produksjon på 3500 kasser vin i året er ikke vinene til Cathy Corison enkle å få tak i. Hun driver vineriet med ektemannen og fem ansatte, og forhåpentlig vil døtrene overta en eller annen gang. Det har de iallfall lovet.

– Jeg håper at jeg kommer til å lage vin til jeg er 99 år.

Corison er kjent for å tviholde på den tradisjonelle og delikate vinstilen som ble skapt i USA i 1970-årene, da amerikansk vin fikk sitt første gjennombrudd. Etter det har mye endret seg.

– I USA har noen veldig innflytelsesrike vinjournalister drevet vinmoten mot en rik og kraftig stil, der høy alkoholprosent og korpulente viner er resultatet. For å oppnå det høster produsentene sent, men da forsvinner finessen og den delikate frukten. Igjen sitter man med alkohol, mens all frukt og struktur forsvinner. Syren kan man tilsette igjen, men det beste er definitivt den naturlige syren, mener Corison.

Men nå er det endringer på gang. Journalister og konsumenter begynner sakte, men sikkert å helle mot det delikate og lette igjen.

– Jeg vil at min Cabernet både skal være aromatisk, kraftfull og elegant på samme tid. Så jeg har brukt hele mitt voksne liv på å prøve å følge den oppskriften.

Cabernetmesteren

Cathy Corison lager i utgangspunktet bare tre viner, alle basert på druen cabernet sauvignon. Men hun avslører at hun i tillegg lager tre fat med Cabernet Franc fra vinmarken Sunbasket, samt én hvitvin av druen Gewürztraminer. Men det er Cabernet hun er berømt for.

– Jeg kjøper mine druer i et grusholdig område som vi kaller Bench Land, som ligger mellom St. Helena og Rutherford. Det var der jeg kjøpte druene til min første vin i 1987, og det gjør jeg fortsatt. Druene som vokser her har fløyelsmyke tanniner og en delikat frukt.

Først i 1995 fikk Corison sitt eget vineri, og hun kjøpte ikke sin første vinmark, Kronos, før i 2000.

– Kronos var på markedet i ni år før vi kjøpte eiendommen. Det var andre tider da. Han som eide den før oss var en franskmann fra Bordeaux, som ville rive de gamle bygningene og lage parkeringsplass. Før vi kjøpte Kronos, ble druene brukt i Mondavi Reserve.

– Vinmarken Sunbasket har jeg kjøpt druer fra i 30 år, men det først for fire år siden jeg fikk muligheten til å kjøpe den. Druestokkene der er rundt 25 år gamle, og både den og Kronos ligger like ved vineriet mitt i St. Helena.

Corison etterstreber alltid en lav alkoholprosent, under 14 prosent, og høster derfor tidligere enn de fleste i Napa, vanligvis i begynnelsen av, eller mot midten av, september.

– Mine favorittårganger er når voksesesongen er lang og kald, med ingen dager over 37 grader. Flotte druer lager flotte viner, sånn er det bare. Her i Napa blir cabernet alltid moden, men trikset er å ikke vente for lenge med å høste.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.