De beste vinene til påskelammet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Påskelammet smaker enda bedre med den rette vinen.

Påskelammet smaker enda bedre med den rette vinen.

Dette er de beste vinene til påskelammet fra Polets hyller.

Lam er en selvfølge i påsken, gjerne i form av et saftig lammelår eller lammestek. Med den store fordelen at dette er retter som kan lage seg selv i ovnen, mens man selv er på skitur.

I påskemåneden spiser nordmenn nær tre ganger­ så mye lam som ellers i året, selv om vårens kjøtt stort sett bare er å finne i frosne varianter.
Lammet er det eldste påskesymbolet og var opprinnelig en offergave, som strekker seg tilbake til 1200 år før Kristus, da jødene ifølge Det gamle testamentet var fanget i Egypt. Om ikke et lam ble ofret og dets blod strøket over dørstolpen, kunne døds­engelen slå til. Det var derfor viktig å finne det beste lammet til ofring, man tok gjerne det første lammet som ble født om våren.

Klassikere

Lammekjøttet har mye egensmak og fett, noe som krever viner med sterk karakter, spenstig syre og tydelige tanniner. I tillegg krever det klassiske tilbehøret hvitløk og rosmarin en vin med god fruktighet. Tradisjonen tro nyter vi gjerne en rødvin fra Bordeaux eller Rioja til lam. Men det finnes­ en rekke andre druer som harmonerer godt med lammesmaken.

Druene nebbiolo, aglianico og sangiovese fra Italia­ har alle imponerende syre- og tanninstruktur og er perfekte samarbeidspartnere. Tannat fra det sørvestlige Frankrike, tradisjonelt laget malbec fra Argentina, samt baga fra Portugal er også druer­ med kraft nok, og er i likhet med spanske tempranillo og globetrotteren­ cabernet sauvignon gode lammekombinasjoner.

Her er noen vinfavoritter i magnumflasker som kun er inne i et par butikker:

94

Navn: Ch. Calon-Segur 1998

Produsent: Calon Ségur , Bordeaux , Frankrike

Pris: 2352,00 Varenummer: 3547905 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av klassisk bordeaux med hint av sedertre og lær med hint av tobakk og moden frukt. Nydelig og klassisk tilgjengelig moden frukt på smak med perfekt avslipte og tilgjengelige tanniner. Finnes også i enkeltflaske. MB

92

Navn: Silvia Rivella Barbaresco 2013

Produsent: Silvia Rivella , Piemonte , Italia

Pris: 1200,00 Varenummer: 7262905 Utenfor sortiment, Importør: Winemoods AS

Floral duft med hint av jordbær og sopp med hint av lær. Utrolig delikat og lett begynnende moden frukt med en balansert syre og lett tørre delikate tanniner. MB

Her er de beste vinene til påskens lammemiddag fra Polets hyller.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner