Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Étienne de Montille kommer fra en burgundfamilie som har drevet med vinproduksjon siden 1700-tallet. Han dro i 2016 til California for å utforske nytt terroir.

Étienne de Montille kommer fra en burgundfamilie som har drevet med vinproduksjon siden 1700-tallet. Han dro i 2016 til California for å utforske nytt terroir.

En franskmann i California

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Racines er noe så sjeldent som et samarbeid mellom Burgund, Champagne og California.

Druene pinot noir og chardonnay er uten tvil noen av de beste vindruene i hele verden. Ikke bare reflekterer de voksestedet sitt bedre enn de fleste, men de harmonerer godt med smaken av eik. Lagrer godt, samtidig som de kan drikkes unge og de står bak noen av verdens dyreste og mest ettertraktede viner og musserende viner. Det er nok derfor disse to er å finne i nærmest alle vinproduserende land i hele verden. Men opprinnelsen er Burgund.

I dag er det fire regioner som utmerker seg når det kommer til chardonnay og pinot noir: Burgund, Champagne, California og England. Derfor er det ekstra spennende når tre av de fire nå har slått hodene sammen for å lage det som er en blanding av de tre førstnevnte.

Nybrottsarbeid

Justin Willett fra Tyler Winery i Santa Rita Hills i California har sammen med Étienne de Montille og Brian Sieve fra Domaine de Montille i Burgund og Rodolphe Péters fra champagnehuset Pierre Péters sammen skapt Racines.

Étienne de Montille kommer fra en av de mest tradisjonsrike burgundfamiliene, en slekt som har drevet med vinproduksjon tilbake til 1700-tallet. Han dro i 2016 til California i en måned for å utforske nytt terroir. Det fant han da han møtte Justin Willett fra Tyler Winery i Santa Rita Hills. I 2018 ble Rodolphe Péters med på laget, og deres første musserende vin skal etter planen slippes til høsten. Sammen har de langtidsleaset Wenzlau Estate med tilhørende vinmark. I tillegg til å kjøpe druer fra de berømte vinmarkene Bentrock og Sanford & Benedict har de også kjøpt nytt land ved Tylers vineri, som skal plantes til neste år.

Montille har tatt med seg eikefat og burdgundske vinmakingsteknikker og særlig bruk av hele drueklaser. Noe som har gjort særlig rødvinene mer strukturerte enn det som normalt er i Santa Rita Hills. Hvitvinene mer rike, modne og bløte og har en tydelig adresse i California.

Kun et lite antall flasker er kommet til Norge av deres første årgang 2017. Og alle vinene til Racines er kun tilgjengelig igjennom importøren som spesialbestilling.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.