Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Duplessis er en av de sikreste adressene til typeriktig chablis.

Duplessis er en av de sikreste adressene til typeriktig chablis.

Én chablisprodusent fikk det til i 2018

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Det var langt fra alle produsentene i Chablis som tok de beste beslutningene gjennom et varmt 2018. Lillian Duplessis er én av få.

2018 var en årgang velsignet med mye druer, men også høye temperaturer. Det har ført til noe rike og korpulente viner i ellers kjølige områder som Chablis. Men heldigvis for alle chablistilhengere, finnes det unntak: Duplessis har igjen klart å levere typeriktige, fyldige og friske mineralske viner i et år hvor mange av konkurrentene ikke er i nærheten.

Store sko

Lilian Duplessis er andre generasjon vinmaker, hun overtok etter far Gérard i 2002, og har siden løftet den velrenommerte chablisprodusenten til nye høyder. Selv om unge Lilian hadde store sko å fylle, ser det ut som at han har arvet sin legendariske fars evne til å ta de rette avgjørelsene, både i vinmarken og i kjelleren.

– Jeg gjør akkurat det samme som pappa har gjort i alle år, har Lilian hevdet ovenfor Smak tidligere.

– Det eneste jeg har forandret på, er at jeg bruker litt mindre svovel i vinene. Men jeg hadde mye å gå på, så det vil ikke merkes så godt. Og så har jeg skiftet korkleverandør, sa Lilian med et smil, vel vitende om farens korkproblemer på slutten av 1990-årene.

Duplessis har noen få plotter her og der, til sammen utgjør de bare ni hektar. Alle markene blir i dag dyrket økologisk, sertifisert siden 2013-årgangen.

Duplessis’ viner ligger bare på gamle eikefat, mens gjæringen skjer i sement- eller ståltanker. Bortsett fra Grand Cru-vinmarken Les Clos høstes alle de andre vinmarkene maskinelt, noe som er mer vanlig enn hva man skulle tro i Chablis.

Hvorfor Duplessis har lykkes i 2018 vites ikke, men det er sannsynlig at det har med innhøstningstidspunktet i de forskjellige vinmarkene.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.