Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Volnay i Burgund med den innmurede monopolvinmarken Clos des Ducs oppe til bakken til høyre.

Volnay i Burgund med den innmurede monopolvinmarken Clos des Ducs oppe til bakken til høyre.

En legendarisk burgunder

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Angervilles nye burgundviner er kanskje de mest imponerende de har laget. Når 2015-årgangen slippes på polet imorgen tidlig, vil særlig én få legendestatus.

Tidligere laget produsenten Angerville i Volnay viner som nærmest var utilnærmelige som unge. Flere av dem trengte flere tiår i kjelleren. Men de siste årene har det skjedd noe. Vinene er åpne og sjarmerende. Erketypiske og raffinerte. Deres 2015-årgang som slippes i morgen i Polets bestillingsutvalg, er kanskje de mest imponerende vinene de noensinne har laget.

Eiendommen, som ligger på toppen av Volnay, drives i dag av Guillaume d’Angerville. Han er sjette generasjon d’Angerville. I kjelleren er det vinmarker François Duvivier som styrer showet.

Angerville mistet 75 prosent av druene i 2012, 60 prosent i 2013 og 47 prosent av alle druene i 2014 og også 2015-årgangen led etter hagelbygene året før. Det fører til langt færre flasker enn normalt. Økt etterspørsel og færre flasker har gjort vinene fra Angerville vanskelig å få tak i.

Legende

Domaine d’Angerville har alltid vært en foregangsfigur i Burgund. Historien til familien starter i 1804 da Barone de Mesnil kjøper det som i dag er familiens monopolvinmark, Clos des Ducs. Den ligger fint innhegnet rett over hovedhuset til familien. Den ble gjenplantet i 1906 etter phylloxera, av Guillaumes bestefar med de beste klonene han kunne finne på den tiden. Det geniale med Clos des Ducs er at den har mye grunnvann, det gjør at vinrankene ikke stresser og de kan leve et langt liv. De fleste plantene der er mellom 55 og 75 år gamle.

På 1920-tallet kjempet de en kamp mot korrupsjon, som var et problem på den tiden og de var blant de aller første til å tappe vinene på flaske selv, samtidig som bevisstheten rundt arbeidet i vinmarken var tidlig tilstede.

Nesten hele produksjonen til Angerville er rødvin, i tillegg til noe aligoté og meursault.

Totalt er eiendommen på 15 hektar, hvorav 11,5 hektar er premier cru marker. De beste utenom Clos des Ducs, er maskuline Taille Pieds og feminine Champans samt langlivede og strenge Les Caillerets.

I morgen slippes Champans sammen med Meursault Santenots og en Clos des Ducs som vil oppnå legendestatus.

96

Navn: Angerville Volnay 1er Cru Clos des Ducs 2015

Produsent: Dom. Marq. d'Angerville , Burgund , Frankrike

Pris: 1295,90 Varenummer: 8307401 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av mørke bringebær, fioler og tre med hint av granatepler. Tett og raffinert flott sammensatt frukt på smak med lange flott balanserte tanniner og en heftig lengde og konsentrasjon. Kanskje den beste utgaven av Ducs noensinne. Rundt 300 flasker slippes. MB

93

Navn: Angerville Volnay 1er Cru Champans 2015

Produsent: Dom. Marq. d'Angerville , Burgund , Frankrike

Pris: 967,90 Varenummer: 8307501 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Lukket på duft med hint av røde bær. Faste tanniner på smak med en fyldig og flott fersk litt innesluttet frukt akkurat nå. MB

91

Navn: Angerville Meursault 1er Cru Santenots 2015

Produsent: Dom. Marq. d'Angerville , Burgund , Frankrike

Pris: 879,10 Varenummer: 8307701 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av flint, stein og tre med hint av toast. Frisk syre på smak med en delikat og lett bløt mineralsk frukt. Kunsktørr og lett trepreget utgang. MB