Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Vinene som holder seg best i flaske etter åpning, er ferske hvitviner, dessertviner, musserende og hetviner.

Vinene som holder seg best i flaske etter åpning, er ferske hvitviner, dessertviner, musserende og hetviner.

Hvor lenge varer vinrestene?

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

En flaske vin holder mye lenger enn de fleste tror.

Har du vinrester etter påsken? Eller er du som nordmenn flest, redd for å åpne en flaske vin hvis du ikke er helt sikker på at den blir drukket opp?

Vi er inne i pappvinens høysesong. Men dessverre er det også manges oppfatning at en pappvin holder lenger. Men velger du en flaske vin med omhu, kan den klare seg like godt i åpnet tilstand som en pappvin.

Vinene som holder seg best i flaske etter åpning, er ferske hvitviner, dessertviner, musserende og hetviner. Flere av dem kan klare seg i kjøleskapet i opptil flere uker, og noen i måneder. Dette gjelder særlig ferske tyske rieslinger, som i flere tilfeller blir bedre etter noen dager med litt luft. En fersk chablis kan også ha godt av en dag eller to på kjøl etter åpning. Det samme gjelder ferske musserende viner, særlig champagne eller engelsk musserende. En champagnestopper er en nødvendighet og en rimelig investering for å kunne spare på de beste boblene. Med en stopper kan en åpnet fersk champagneflaske stå i godt over en uke i kjøleskap.

Resten i sausen

Dessertviner med høyt syreinnhold kan ofte stå i ukevis, mens hetviner som har vært lagret på fat og som har allerede fått en viss oksidering, kan holde i måneder. Rødvin, derimot, er det verre med. Selv om vinen ikke er dårlig dagen derpå, har ofte toppfrukten og aromaene begynt å oksidere. En av rødvinsdruene som egner seg best, er barbara fra Piemonte. En tommelfingerregel er at jo ferskere rødvinen er, desto mer luft tåler den. Men husk at alle vinrester bør stå i kjøleskapet og ha tett kork.

Skulle det skje at vinen dufter av råtne epler, kan du heller bruke den i sausen eller suppen. Ikke hell den ut.

Jeg har plukket ut et knippe favorittviner som holder godt på friskheten og frukten i åpnet tilstand i kjøleskapet. Viner som er perfekte til å ta et glass av uten å måtte tømme hele flasken.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.