Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Vin uten bakrus

Tekst
Fremtidens vin er kanskje bakrusfri. Foto: John Kolesidis/

Fremtidens vin er kanskje bakrusfri. Foto: John Kolesidis/

Genteknologi kan fjerne bakrus.

Litt vin er kanskje sunt, men for mye får hodet til å dunke dagen derpå. I fremtiden kan vinen bli både sunnere og mindre plagsom etter at amerikanske forskere ved University of Berkely og Universitetet i Illinois har funnet en ny måte å genmanipulere gjær på.

Gjæren som får vin til å bli vin er såkalt polyploid, noe som betyr at den har flere enn to sett kromosomer. For genetikere betyr det at hver gjærcelle har flere kopier av genet for hver egenskap, så om de klarer å ta knekken på et gen, er det fortsatt andre igjen til å gjøre jobben. Men nå har de amerikanske forskerne utviklet en "genkniv" som svært presist klarer å fjerne alle kopier av et gen i polyploide organismer slik som gjær og offentliggjort resultatene i "Applied and Environmental Microbiology."

Enorme muligheter

Mulighetene dette gir for å øke næringsverdien i mat er enorme, hevder en av studiens forfattere, Young-Su Jin. Med denne teknologien går det an å øke innholdet av det helsebringende stoffet reservatrol i vin, men det går også an å forbedre den malolaktiske gjæringen. Det er nemlig ufullstendig malolaktisk gjæring som bidrar til å skape stoffene som gjør dagen derpå til en ubehagelig opplevelse, i følge Jin.

- Vi kunne også introdusert bioaktive komponenter fra andre matvarer, som ginseng, inn i vingjæren, sier Jin til den naturvitenskapelige nyhetstjenesten Phys.org.

Jin sier videre at denne typen genmanipulasjon vil være mindre "skummel" enn annen moderne genmanipulasjon fordi den ikke er avhengig av å markere genendringene med antibiotika slik konvensjonell genteknologi gjør for å finne igjen endringen.

- Med genkniven kan vi skjære veldig nøyaktig og effektivt og behøver ikke antibiotika for å bekrefte en genetisk begivenhet, sier han.

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.