Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Maria og Franco Anselma er kompromissløse når de lager sin barolo.

Maria og Franco Anselma er kompromissløse når de lager sin barolo.

Fra Piemontes beste vinmark

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Ekteparet dyrker druer og tomater i Piemontes mest berømte vinmark.

Høyt hevet over nabolandsbyene og rivalene Monforte d’Alba og Castiglione Falletto troner Serralunga d’Alba som den kanskje viktigste byen innenfor Barolo. Historien strekker seg tilbake til rundt 1000-tallet, og i landskapet ruver det legendariske tårnet som skjuler noen av de mest ettertraktede vinmarkene i Piemonte.

Landsbyen med 500 innbyggere har ikke stort annet å by på enn en omvisning i tårnet som ble bygget som en festning på 1300-tallet. Navnet har landsbyen fått fra sera longa, som refererer til den lange ryggen den ligger på i den østlige delen av Barolo. Ingen andre steder i området ligger vinmarkene så høyt over havet som her, og det er de som har gjort Serralunga d’Alba så berømt. Og av dem er det vinmarken som ofte omtales som «Barolos Romanée-Conti», Vigna Rionda, som får størst anseelse.

Vinmarken Vigna Rionda i Serralunga d´Alba er kanskje den mest berømte vinmarken i hele Piemonte.

Vinmarken Vigna Rionda i Serralunga d´Alba er kanskje den mest berømte vinmarken i hele Piemonte.

Eksklusive tomater

I over hundre år har familien Anselma drevet hotell og laget vin i Serralunga og i Vigna Rionda. I dag er det fjerde generasjon, Franco og Maria Anselma, som forvalter familiens skarve fem hektar beliggende midt i Piemontes indrefilet.

– Vi har hørt og folk har sagt at vi liker ikke vinen vår, men vi endrer ikke fordi at noen ikke liker. Vi lager vinen som vi alltid har gjort, forteller Maria Anselma og fortsetter:

– Én gang pushet jeg min mann Franco til å selge én barbera før den var klar. Det skulle jeg aldri ha gjort, den vinen ble aldri bra. Siden den gang gjør vi som vi alltid har gjort.

Og vinen er ikke en hvilken som helst barbera, men en barbera som kommer fra den nederste delen av vinmarken Vigna Rionda. Normalt sett blir slike marker forbeholdt druen nebbiolo, men Anselma nekter å rive opp barberaen.

– Plantene der er 26 år gamle. Vi planter ikke om vinmarken til nebbiolo bare fordi vi sikkert kunne ha tjent mer penger. Familien vår har laget vin her i fire generasjoner, og vi gjør det sånn som vi alltid har gjort det. Jeg har til og med min kjøkkenhage i Vigna Rionda, der blir tomatene ekstra gode.

Anselmas Vigna Rionda er en klassiker det kan lønne seg å putte i kjelleren.

Anselmas Vigna Rionda er en klassiker det kan lønne seg å putte i kjelleren.

Siden produksjonen til ekteparet Anselma er minimal, er Norge deres største marked. Nå har over halvparten av deres Vigna Rionda fra 2011 funnet veien inn på Polets bestillingsutvalg. Den byr på en sjelden mulighet til å bli kjent med en av Piemontes absolutt beste vinmarker i tilligg til en strålende og klassisk barbera.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.