Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Landsbyen Barbaresco troner over dens berømte vinmarker.

Landsbyen Barbaresco troner over dens berømte vinmarker.

Verdens beste kooperativ

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Få og ettertraktede er de. Men det er gode grunner for å kalle Produttori del Barbaresco verdens beste vinkooperativ.

– 2015 kan minne litt om 1990 og 1971. Det er veldig rik og kjøttfull årgang, og det er en årgang hvor de kjølige vinmarkene har levert de beste vinene, forteller Aldo Vacca. Han har styrt det berømte Produttori del Barbaresco-kooperativet i en årrekke.

Igjen har Aldo Vacca og Produttori del Barbarescos viner høstet lovord verden over. Mens naboene i berømte Barbaresco gjerne tar det dobbelte eller det tredobbelte for sine viner, koster Produttori del Barbarescos viner fortsatt under 500 kroner. Det til tross for strålende kvalitet og lagringsevne.

Aldo Vacca har styrt Produttori del Barbaresco i flere tiår, og leverer kvalitet selv i et utfordrende år som 2015.

Aldo Vacca har styrt Produttori del Barbaresco i flere tiår, og leverer kvalitet selv i et utfordrende år som 2015.

– Vinene fra 2015 er typiske for en klassisk varm årgang, med litt aggressive og tørre tanniner som trenger litt tid. 2015 var en utfordrende årgang som begynte med mye regn om våren etterfulgt av en varm sommer. Heldigvis var september forholdsvis kjølig, men det var fortsatt for varmt. Vi begynte innhøstingen 26. september, som er vanligere nå, men fortsatt litt for tidlig, sier Vacca, som kan avsløre at det kommer flere gode årganger fremover.

– Både 2015 og ikke minst 2016 og 2017 er alle klare riserva-år, sier Aldo Vacca. Men fra 2018 kommer ingen riserva-viner – dette året ble for varmt og det var ingen kalde høstdager som nebbiolo trenger for å levere høy kvalitet.

– Av disse er det nok 2016 som er mest imponerende, det er en årgang som har alt.

Barbarescos fødsel

Historien til Produttori del Barbaresco begynte i 1894, da Domizio Cavazza stiftet Cantine Sociale di Barbaresco. Som lærer på ønologiskolen i Alba begynte han å hjelpe lokale bønder med nye og forbedrede teknikker i vinmarken, mens han selv konsentrerte seg om selve vinmakingen. Han ga vinstilen navn etter landsbyen der vinen ble laget: Barbaresco var født.

Cavazza døde i 1913, og etter Den første verdenskrig ble kooperativet lagt ned.

I 1958 gjenoppsto det, denne gang initiert av en av kirkens menn som ønsket å løfte regionens ry, bøndenes selvfølelse og gi muligheten til å tjene bedre penger ved å lage vinen selv. Den gang var det vanligst å selge frukten videre til større hus og agenter, ofte til dårlige priser.

Den kanskje viktigste beslutningen kooperativet tok, var at kvaliteten måtte være minst like god som hos de private konkurrentene hvis det skulle klare å selge barbaresco.

– Det er to ting som er essensielt for oss. Bøndene må selge all nebbiolo de dyrker til kooperativet, så de ikke begynner å konkurrere mot oss og dermed seg selv. Videre betaler vi for god kvalitet, ikke kvantitet, og vi gir medlemmene høyere pris enn markedet ellers. Det gjør at det lønner seg å jobbe deretter, sier Vacca.

I dag har kooperativet 52 medlemmer som til sammen disponerer 105 hektar, utelukkende nebbiolo. Vinene lagres 36 måneder i botte og seks måneder på flaske. Riservaene lagres i fem år, ett år lenger enn de formelle kravene. Produksjonen nærmer seg 500.000 flasker i året, den har økt de siste årene fordi druedyrkerne planter mer.

Produttori del Barbarescos standard utgave er å finne i Polets hyller i 2016-årgangen, mens deres Langhe nebbiolo er nå i årgang 2018. Deres ni forskjellige riservaviner slippes neste fredag i 2015-årgangen.

Produttori del Barbarescos standard utgave er å finne i Polets hyller i 2016-årgangen, mens deres Langhe nebbiolo er nå i årgang 2018. Deres ni forskjellige riservaviner slippes neste fredag i 2015-årgangen.

Først ute

Fokuset på kvalitet førte også til at kooperativet – samme år som Gaja – var det første til å vinifisere og tappe cru-ene sine separat i Barbaresco. Gaja lanserte tre cru-er fra 1967-årgangen, og Produttori del Barbaresco fem, som det senere slapp på markedet som riserva.

– Kooperativet besto av mange små dyrkere som ofte satt på de beste delene av de beste vinmarkene. Disse godbitene hadde tidligere fylt ut større blandinger. Det var en helt naturlig å tappe disse gode vinene for seg selv, sier Vacca, som på 1980-tallet jobbet for Angelo Gaja.

2015-årgangen blir lansert i Polets bestillingsutvalg fredag, og flere av dem vil nok raskt bli utsolgt. 200–500 flasker av hver vin slippes i tillegg til totalt 90 magnumflasker av vinmarkene Ovello, Rabaja og Montestefano.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.