Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Dette drikker du til julematen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

De fleste vet hva de skal spise på julaften, men hva du bør ha i glasset er ikke like enkelt. Her er Merete Bøs beste tips.

Pinnekjøtt og smalahove

Pinnekjøtt i røkt variant er den mest utfordrende å kombinere med vin. Både hvit- og rødvin fungerer så lenge de enten har sødmefull og rik frukt, eller en tanke restsødme som takler røyksmaken og saltet. En fruktig og litt fyldig riesling passer supert, eventuelt en konsentrert tysker med litt restsødme. Ønsker man rødvin, er ung frukt, konsentrasjon og friskhet viktig, helst helt uten eik. Er man heldig å ha en virkelig moden vin fra Bordeaux i kjelleren, er det også en god kombinasjon, merkelig nok.

Til tørket og saltet pinnekjøtt kan man tenke litt i samme bane som til det røkte, men her er ikke fruktsødmen like viktig. God friskhet og syre til å håndtere fettet er det viktigste. En god riesling fra Tyskland eller Alsace er et godt valg. Når det gjelder rødvin, er en ung barbera fra Piemonte i Italia og lignende bløte, friske viner gode valg, men sørg for at den har frisk syre, ungdommelig frukt og at den ikke er blitt lagret på eik.

92

Navn: Clüsserath Piesporter Goldtröpchen Riesling feinherb 2016

Produsent: Weing. Ansgar Clüsserath , Mosel , Tyskland

Pris: 248,90 Varenummer: 7799201 Midlertidig utsolgt, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av flint, lime og grønne epler. Utrolig fersk og flott konsentrert frukt med en nydelig balansert sødme. Krisp og perfekt vin til sushi og spicy mat. MB

90

Navn: Broc Cellars Happy Canyon Cabernet Franc 2015

Produsent: Broc Cellars , California , USA

Pris: 309,00 Varenummer: 8210001 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

Floral duft med røde bær og villpepper. Saftig og delikat frukt med lette tanniner og en saftig frukt. MB

Ribbe

Ribbe er nok den mest brukte julemiddagen i de norske hjem i dag, selv om historien ikke er like lang som de andre. I Maren Elisabeth Bangs første norske kokebok fra 1831 blir svineribbe kalt «Ribbensteg». Ribben ble vanligvis tilberedt fra fersk tilstand, og det var om å gjøre at den var både fet og stor. Griseslaktingen foregikk sent på høsten, nærmere jul, og dersom det var kaldt i været, holdt kjøttet seg uten konservering.

Her er det ikke selve kjøttet, men tilbehøret som skaper hodebry når det gjelder vin. Ribben selv krever syre og avslepne tanniner på tross av alt fettet, mens syrlig og søt sur- og rødkål både understreker syrebehovet og trenger god, sødmefull frukt. En kraftig, tørr riesling fra Tyskland er supert, som rødvin er en frisk pinot noir fra Burgund en god match. Andre gode rødvinsalternativer er friske utgaver av søritaliensk frappato og mange barbera-viner.

91

Navn: Occhipinti Grotte Alte Cerasuolo di Vittoria 2013

Produsent: Arianna Occhipinti , Sicilia , Italia

Pris: 539,90 Varenummer: 9424901 Utenfor sortiment, Importør: Unico Real Wines AS

Krydret duft med hint av søte plommer. Lang og tørr fast finish med en frisk syre kombinert med en tørr utgang. Fin lengde og balanse. MB

87

Navn: Georg Breuer Rosé 2017

Produsent: Georg Breuer , Rheingau , Tyskland

Pris: 159,90 Varenummer: 2044001 Basisutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Einar A Engelstad AS

Dufter av fersken. og bringebær. Fersk og fint fyldig frukt med en delikat og spenstig syre. Lang og tørr finish. MB

Vilt

Flere og flere velger selvskutt vilt på julaften eller en av de andre dagene i romjulen. Og enten det er hjort, reinsdyr, elg eller rype, er dette smaksrikt og magert kjøtt som krever en smaksrik vin, og da gjerne med moderate tanniner. Den perfekte kombinasjon finner man gjerne i en syrah, enten den kommer fra Rhône eller fra andre deler av verden. Den har en fylde og en fruktsmak som kan minne om viltkjøttets samtidig som tanninene er balanserte.

89

Navn: Graillot Crozes-Hermitage 2016

Produsent: Alain Graillot , Rhône Nord , Frankrike

Pris: 291,00 Varenummer: 7322001 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av rå skogsbær, fenalår og krekling. fersk og konsentrert frukt på smak med en frisk syre og lange lett faste og strukturerte tanniner. MB

90

Navn: Slopman Para Maria 2015

Produsent: Stolpman Vineyards , California , USA

Pris: 299,90 Varenummer: 7368401 Utenfor sortiment, Importør: LaMarc Wines AS

Dufter av bjørnebær og furunål. Vaniljepreget og pepperaktig duft med hint av mørke bjørnebær. Saftig og lang lett tørr finish. MB

Juletorsk

Ifølge tradisjonen fra 1500-tallet skal juletorsken være fisket samme dag og gjøre seg fortjent til betegnelsen sprellfisk. Serveres med sandefjordsmør og nykokte poteter.

Vin kan lett overdøve mager fisk. Sandefjordsmør gjør torsken rikere, og en frisk og konsentrert chardonnay fra Chablis eller en forsiktig eiket utgave fra sentrale Burgund er en flott kombinasjon. Server vinen mellom 10 og 12 grader for å få full effekt av den gode kvaliteten. Lettere serveringer kan fint matches med en god grüner veltliner eller verdicchio.

Ønsker man rødvin, må man først og fremst passe på tanniner og eik, det lekre fiskekjøttets verste fiende. En ung, lekker Beaujolais eller en lett, fruktig pinot noir servert lett avkjølt er det beste valget.

92

Navn: Saint Romain Sous le Chateau 2015

Produsent: Benjamin Leroux , Burgund , Frankrike

Pris: 359,90 Varenummer: 1956501 Midlertidig utsolgt, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av flint og stein med hint av toast, varm sitrusfrukt og tre med innslag av flint. Frisk syre og en fyldig mineralsk frukt med et integrert trepreg. Tørr lang utgang og pen balanse og en fin begynnende modenhet. Mye vin for pengene. MB

91

Navn: Côte du Py 2016

Produsent: Jean Foillard , Burgund , Frankrike

Pris: 294,90 Varenummer: 5117601 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Vinum AS

Dufter av appelsin og blomster. Bløt og sødmefull saftig frukt på smak med en finesse og lette ferske tanniner. MB

Rakfisk

Denne umamirike råvaren har mange av de samme utfordringene som kraftige oster – den «stjeler» frukt av vinene og fremhever uønskede elementer som for eksempel alkohol, syre og fat/tannin. Rakfisk er kanskje mest brukt før jul, eller som forrett i julen.

Champagne eller britisk musserende vin er ofte en god måte å møte den på. Kullsyren renser munnhulen, og etterspillet er forfriskende. Champagne passer til umamirike råvarer på grunn av eget høyt umamiinnhold. Viner som har ligget lenge på bunnfall får høyere umamiinnhold og takler fisken bedre. Eldre viner som fremdeles har ungdommelig frukt er derfor å foretrekke.

Sherry er en litt mer vågal kombinasjon, men kan være magisk for puritanere som faktisk trives med rakfisken og ikke maskerer smaken med store mengder rømme, løk og så videre. Andre viner som takler rakfiskens kraft, er konsentrerte rieslinger med både syre og noe sødme.

91

Navn: Wechsler Riesling Kirchspiel Feinherb 2016

Produsent: K. Wechsler , Rheinhessen , Tyskland

Pris: 249,90 Varenummer: 6862801 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Blend Wines AS

Dufter av blomster og lime med hint av flint. Frisk og spenstig syre på smak med en delikat og fersk sødme med en fersk og balansert utgang. MB

89

Navn: Nyetimber Classic Cuvee MV

Produsent: Nyetimber Limited , Øvrige , England

Pris: 469,90 Varenummer: 7345101 Basisutvalget, Importør: Winning Brands AS

Dufter av gjærbakst, toast og friske epler. Tett og fersk lett mineralsk frukt med tydelige tørrstoffer og en frisk balansert syre. MB

Lutefisk

Så lenge man tar tilbehøret i betraktning, kan denne dirrende herligheten så absolutt la seg kombinere med vin. Bacon, sennep og sirup krever mer sødme i vinen enn lutefisk naturell. Ertestuing, brunost, lefse og hvit saus er «snilt» tilbehør som harmonerer med delikat fruktighet.

En tysk riesling er det mest naturlige valget, helst med noe restsødme som hjelper å takle lutefiskens salt. En rik og fruktig riesling fra Østerrike passer også bra. Ellers er champagne både spennende og godt følge til lutefisk. Skal du ta den helt ut, prøver du en sherry fino eller amontillado, begge avkjølt.

Rødvin til lutefisk anbefales vanligvis ikke, og her er utvalget enda mer begrenset. Men finner man den rette ferske og sødmefullt fruktige og ukompliserte portugiseren, er det faktisk en virkelig god kombinasjon når den servers noe avkjølt. Men har man rødvin til er man avhengig av at man også har bacon til.

90

Navn: Casal da Azenha Tinto 2015

Produsent: A. Bernardino Paulo da Silva , Lisboa , Portugal

Pris: 225,40 Varenummer: 10384901 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Chaeos Wine & Spirits AS

Floral duft med hint av fioler og modne røde bær. Saftig og delikat moden frukt med lette tanniner. Nydelig balanse. MB

88

Navn: Fritz Haag Brauneberg Juffer Riesling feinherb 2017

Produsent: Weing. Fritz Haag , Mosel , Tyskland

Pris: 284,90 Varenummer: 10376801 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av flint, urter og lime med hint av eplekart. Frisk syre på smak med en mineralsk utgang og balansert sødme. Pen lengde. MB

Kalkun

Kalkun er sart i egensmak og et vinmessig blankt lerret, der tilbehøret bestemmer. Tradisjonelt tilberedt med «stuffing», rosenkål og sjysaus passer en frisk hvitvin fra Nord-Spania, en alvarinho fra Vinho Verde i Portugal eller en frisk og krydret grüner veltliner fra Østerrike. Velger man rødvin, prøv en pinot noir fra New Zealand, USA eller Burgund.

Gås og and. Fetere tamfugl som gås og and trives godt med lignende viner som kalkunen, men vil trenge mer konsentrasjon, frukt og struktur i en rødvin, mens hvitvinene kan trenge mer sødme og friskhet. Her kan man med fordel velge en lett og fruktig ung rødvin som har en god slump med syre foran tanniner. Det frisker opp fettet på fuglen. En barbera er et godt valg, det samme er en del av vinene laget av innfødte sicilianske druer.

93

Navn: Luis Seabra Xisto Cru 2016

Produsent: Luis Seabra Vinhos , Douro , Portugal

Pris: 329,00 Varenummer: 2636601 Midlertidig utsolgt, Importør: Vinarius AS

Noe lukket på duft med hint av ferske epler og voks. Tett og delikat nydelig mineralsk fersk frukt på smak med en lett tørr finish. Tydelige tørrstoffer og en delikat konsentrasjon. Bedre hvitvin fra Portugal skal man lete lenge etter. MB

89

Navn: Barbera d'Alba superiore 2016

Produsent: Scarzello , Piemonte , Italia

Pris: 320,30 Varenummer: 9374101 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Nebbiolo Wines AS

Dufter av kirsebær og blomster. Frisk syre og en sødmefull delikat frukt. Med lette tanniner og bra kjernefrukt. MB

Multekrem

En av de aller vanskeligste råvarene å kombinere sammen med vin, er multer. Når man blander dem med krem, slik tradisjonen er, blir det heldigvis enklere. En frisk og syrerik beerenauslese, laget på druen rieslaner, er en god kombinasjon. Den har syrestruktur nok til å friske opp kremen, samtidig som den er søt nok til å håndtere multene. Alternativer er tokaji fra Ungarn og ruster ausbruch fra Østerrike.

94

Navn: Müller-Catoir Herzog Rieslaner Beerenauslese Erste Lage 2017

Produsent: Müller-Catoir , Pfalz , Tyskland

Pris: 469,90 Varenummer: 10518202 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Naturlig Vin: Falchenberg &

Dufter av tørkede aprikoser og voks. Nydelig tett og uhyre konsentrert sammensatt og nydelig lengde. Spenstig syre mot en rik sødme. MB

Riskrem

Vår mest tradisjonsrike juledessert har sarte, fine smaker og harmonerer med flere typer dessertvin. Det beste er en tokaji fra Ungarn, selv om en riesling-eiswein eller beerenauslese fra Tyskland også kan fungere utmerket. Lager du den litt rikere varianten, ris à l'amande med mandler og kirsebærsaus, kan det være fint med en utviklet portvin, som både har kraften, aromaene og intensiteten som trengs. Samtidig vil desserten tone ned alkoholen i vinen.

90

Navn: Oremus Tokaji Aszú 3 Puttonyos 2011

Produsent: Tokaji Oremus , Tokaj , Ungarn

Pris: 289,90 Varenummer: 9273502 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Winetailor AS

Dufter av voks og honning med hint av tørkede aprikoser. Frisk syre og en rik sødmefull frukt. MB

Karamellpudding

Den hjemmelagde og tradisjonsrike karamellpuddingen er så søt at det trenger en særdeles søt vin for at kombinasjonen skal bli bra. Dessertviner fra et varmt klima laget på tørkede druer er et godt valg. Det samme er Moscatel d'Setubal fra Portugal og Vin Santo fra Toscana i Italia eller fra de greske øyer.

90

Navn: Alambre Moscatel De Setubal 20 YO

Produsent: J.M. da Fonseca , Península de Setúbal , Portugal

Pris: 479,90 Varenummer: 4122902 Bestillingsutvalget, Importør: Einar A Engelstad AS

Dufter av sultanrosiner og karamell med hint av tre og tørkede aprikoser. Tett, søt og konsentret på smak med en brent karamellkarakter i finish. Lang og flott. Perfekt til cremé bruleé. MB

Delfiakake

Den mørke, rike og fyldige delfiakaken er et fast innslag på mangt et kaffebord i julen. Den kraftige sjokoladesmaken trenger en søt, fruktig og rød dessertvin med god konsentrasjon. Gjerne en Late Bottled Vintage portvin, men også en Recioto di Valpolicella eller annen rød passito fra Italia eller en søt grenache fra Sør-Frankrike er harmonerende valg.

90

Navn: Accordini Recioto della Valpolicella 2015

Produsent: Az. Agr. Stefano Accordini , Veneto , Italia

Pris: 295,00 Varenummer: 4206702 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Gaia Wine & Spirits AS

Dufter av blåbær og bjørnebærsyltetøy med innslag av søte krydder og sviske. Sødmefull mørk bærfrukt på smak med flott balanse mellom søt frukt og delikate lette tanniner med en fersk og frisk frukt i finish. MB

Christmas pudding

Den tradisjonelle engelske julekaken er ikke like vanlig i Norge, men flere og flere lager noe som smaksmessig ligner på denne mastodonten av en juledessert. En klassisk Tawny eller Colheita portvin er en av få viner som kan håndtere de kraftige smakene i den engelske stoltheten.

92

Navn: Kopke Colheita 1978

Produsent: Kopke , Douro e Porto , Portugal

Pris: 1484,90 Varenummer: 6212901 Bestillingsutvalget, Importør: Einar A Engelstad AS

Dufter av tre og tørket frukt med hint av kaffe. Fyldig og søt med et fint ranciopreg. Lang og flott finish. MB

Panettone

Italienernes julekake nummer én blir stadig mer vanlig å finne i norske hjem. En fabelaktig vinkombinasjon til denne er dessertviner laget på malvasia fra Sicilia eller øyene rundt, men de er dessverre ikke lette å oppdrive. Et virkelig godt alternativ er straw wine fra Sør-Afrika – laget på druer som er blitt tørket på stråmatter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

92

Navn: Mullineux Straw Wine 2017

Produsent: Mullineux Family Wines , Coastal Region , Sør-Afrika

Pris: 329,00 Varenummer: 1078002 Midlertidig utsolgt, Importør: Winning Brands AS

Dufter av honning og tørkede aprikoser. Rik og søt tørket frukt på smak med en høy frisk syre. Lang konsentrert ettersmak. MB

*