Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
David Hirsch og datteren Jasmine Hirsch driver en av de mest spektakulært beliggende vingårdene i USA.

David Hirsch og datteren Jasmine Hirsch driver en av de mest spektakulært beliggende vingårdene i USA.

Californias eksperimentelle utpost

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Jasmine Hirsch og faren David lager rødviner som er selve essensen av Pinot Noir.

– Vi krangler mye om endringer som jeg vil gjøre, sier Jasmine Hirsch.

Hun snakker om faren David, som bygget opp vingården Hirsch, en av to produsenter i den spektakulære vinregionen Fort Ross Seaview. Jasmine overtok ansvaret i 2013.

– Her om dagen satt vi i bilen i to timer sammen. Da var han fanget og måtte høre på meg. Etter en time sa han: «Kom igjen, vi er ikke en eksperimentell utpost». Jeg fortalte det til Ted Lemon (kjent vinmaker, red.anm.), som lo og sa: «Det er jo akkurat det dere er.»

Kompromissløst

Når man besøker Hirsch-gården 140 kilometer nordvest for San Francisco er det lett å skjønne at det er blitt tatt mange kompromissløse beslutninger her.

– Vineriet må ligge der druene vokser, har alltid pappa sagt. Men det er klart at det byr på mange utfordringer. Blant annet måtte vi bygge en ti mil lang kraftlinje når vi bygget vineriet. En av de største utfordringene er å få flinke folk til å jobbe så langt unna alt annet. Men hvis vi lager bra nok vin, vil de unge og flinke komme til oss. Men folk lurer jo på hvordan man kan få levert ting her ute, sier Jasmine Hirsch og ler.

Vingården Hirsch har et beskjedent inngangsparti.

Vingården Hirsch har et beskjedent inngangsparti.

Pinot-essens

De er saftige, florale, bærpregede og delikate. Rødvinene til Hirsch Vineyards er essensen av Pinot Noir, dyrket i skråningene i Sonoma på den amerikanske vestkysten, tre kilometer fra Stillehavet. Få vingårder ligger mer øde til. Noen timer med kjøring gjennom gjengrodd redwoodskog må til, før man begynner den lange stigningen opp en støvete grusvei til selve vingården.

Etter mange år i moteindustrien kjøpte newyorkeren David Hirsch en gammel sauegård her i 1978.

– Han skjønte raskt at det var dårlig butikk å drive med sauer her oppe. En dag kom en venn av ham på besøk. Han oppfordret meg til å plante druer, og det gjorde vi, sier Jasmine Hirsch.

I 1980 plantet far og datter sine første marker med Pinot Noir og riesling 450 meter over havet, basert på stiklinger vennen hadde fått tak i. I starten solgte de alle druene til andre vinbønder, men det tok ikke lang tid før ryktet om de fantastiske vinmarkene spredte seg.

I 2002 bygget Hirsch sitt eget vineri i det gamle sauefjøset.

Vinprodusenten Hirsch og deres berømte vinmarker vil ligge inn under den kommende nye appellasjonen AVA West Sonoma Coast til neste år.

Vinprodusenten Hirsch og deres berømte vinmarker vil ligge inn under den kommende nye appellasjonen AVA West Sonoma Coast til neste år.

Nye kluter

I 2013 hadde David Hirsch en alvorlig traktorulykke, så da måtte datteren Jasmine ta over styringen av vingården. Resultatet er blant USAs mest rene og elegante Pinot Noir- og chardonnay-viner, som minner mer om burgundere enn vanlig er i Sonoma. Nå blir druene i tillegg økologisk og biodynamisk dyrket, med hjelp fra Ted Lemon fra vingården Littorai lenger sør i Sonoma.

Fortsatt selger Hirsch litt druer til andre vingårder, som Faille, Siduri og Littorai, men siden de ønsket å øke produksjonen, har de blant annet begrenset salget av druer.

– Den årlige produksjonen er på 90.000 flasker. Det har vi kommet til etter at vi sluttet å selge til William Selyem. Det er egentlig nok for oss, sier Jasmine Hirsch.

– Vi selger druer til de min far har lyst til å snakke med. Ted Lemon på Littorai er en av dem. Han har vært en enorm inspirasjon når det gjelder biodynamisk dyrking av druer.

Men å dyrke druer på en biodynamisk måte her er ikke enkelt. For det første er jordsmonnet veldig variabelt i skråningene. Og for det andre skaper tåken og luftfuktigheten utfordringer.

– Vi har sykdommer på druene på grunn av tåken. For å unngå det må vi jobbe mye i vinmarkene, og gjøre det vi kan for å stoppe det.

Nå er 11 viner fra Hirsch tilgjengelig på Polet. Og spesielt San Andreas Fault er et aldri så lite røverkjøp.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.