– Vi vet hva vi har å gjøre, er budskapet fra statsminister Mariano Rajoy før den spanske regjeringen legger fram et stramt budsjett og flere reformforslag torsdag ettermiddag.

Reformene skal overbevise nervøse investorer. De vil blant annet inneholde et nytt organ for skatteinnkreving, begrensninger på førtidspensjonering og nye skatter på forurensende utslipp. Frys i lønninger til offentlig ansatte vil også bli forlenget, sier fagforeningskilder til nyhetsbyrået Reuters.

I alt er det ifølge BBC snakk om innsp#229er, skatteøkninger og reformer verdt 39 milliarder euro.

Problemer
Stor gjeld, budsjettunderskudd, resesjon, skyhøy arbeidsledighet, økende sosial uro og separatistisk opprørsstemning i regionen Catalonia: Rajoy står under sterkt press – både fra EU-ledere, som ber ham søke krisehjelp, og internt.

– Han mister stadig mer grepet om Spania, hevder opposisjonsleder Alfredo Pérez Rubalcaba overfor Financial Times.

– Det er tydelige sprekker i Spania, og de jeg bekymrer meg mest for, er de sosial sprekkene.

Press
Den spanske regjeringen har allerede blitt innvilget en krisepakke til landets banker og presses nå til å be om nasjonal krisehjelp fra EU.

Selv om Den europeiske sentralbankens program for støttekjøp av statsobligasjoner har fått de spanske lånekostnadene ned, er det liten tvil i markedet om at lettelsen er midlertidig.

Fredag skal regjeringen presentere en såkalt stresstest av landets banker, en test som er ventet å vise store likviditetsproblemer i banksektoren.

Men Rajoy frykter betingelsene som kommer sammen med en eventuell livline fra EU, og han har jobbet hardt for å kunne legge fram tilfredsstillende kutt og tiltak torsdag.

Ikke troverdig
Årets budsjettunderskudd kan komme opp i 8 prosent, og med en krympende økonomi og stor uro i befolkningen blir det en vanskelig oppgave for regjeringen i Madrid å få underskuddet ned.

– Jeg er redd vi får et budsjett som er troverdig verken for markedet eller landets europeiske partnere, sier analytikeren Sony Kapoor i tankesmia Re-Define til BBC.

– Det kommer til å prøve å innfri for mange mål på en gang, tjene for mange herrer og ende opp med ikke å tjene noen av dem, mener han.

Protester
Tusenvis av demonstranter krevde onsdag at Rajoy går av som statsminister under voldsomme protester i Madrid. Politi skjøt gummikuler og brukte køller mot demonstrantene, som raser over planene om enda flere budsjettkutt.

Minst 14 personer ble pågrepet, og like mange ble skadd i sammenstøtene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

De om lag 6.000 demonstrantene krevde «reelt» demokrati og regjeringens avgang idet de marsjerte mot parlamentsbygningen, der lovgiverne var samlet til et plenumsmøte.

Les også: Nå må han snart bestemme seg


Spania vil øke pensjonene neste år

Spanske banker trenger 60 milliarder euro


Avviser spanske kriseforhandlinger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.