Spanske banker er i praksis utestengt fra det europeiske interbanksamarbeidet, der bankene låner penger av hverandre. Den spanske næringslivsavisen Cinco Días skriver at en rekke europeiske banker sliter med å få lån, og at dette særlig gjelder de spanske bankene.

Avisen siterer flere kilder i spanske banker som sier at tilgangen til kapital ble helt blokkert fredag forrige uke, da tre banker i Valencia-området ble nedgradert av ratingbyrået Fitch. Før dette hadde bankene betalt rundt ett prosentpoeng i ekstra premie for å låne penger, men nå er det omtrent bom stopp.

Stor bekymring i markedet
Ingen utenlandske banker vil godta spanske statsobligasjoner som sikkerhet for lån, noe som rammer nær sagt alle de små og mellomstore spanske bankene. Bare noen av de aller største bankene, som Banco Santander og BBVA, har nå tilgang til lån - men da kun hvis de stiller utenlandske statsobligasjoner, for eksempel tyske, som sikkerhet.

Situasjonen gjør at de spanske bankene raskt går tom for penger, og heller kan ikke låne ut til privatpersoner eller næringslivet.

Det er utstrakt bekymring i markedet for tilstanden til de spanske statsfinansene, og parlamentet vedtok sist uke et kutt i statsbudsjettet på over 100 milliarder kroner.

Det rystet hele Europa da den lille spanske sparebanken CajaSur i Córdoba for et par uker siden ble satt under administrasjon av sentralbanken. Banken brakk nakken på tung eksponering i eiendom.

Les også: Spanske reformsamtaler brøt sammen

Spania tar kraftige krisegrep

Spania: Knepent ja til krisekutt

Advarer mot "moralsk hasard"

Frankrike vil ha global bankskatt

Frykt for greske tilstander i Spania

Spania leter desperat etter penger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.