Alternative energikilder og energisparende teknologi vil føre til at verdens rikeste land kommer til å bruke mindre olje fremover, forklarer Rystad til et rekordstort publikum på Marine Money Offshore-konferansen i Oslo i dag.

Han er likevel ikke bekymret:

- 1,1 milliarder av verdens rikeste vil begrense oljebruken sin, men 5,5 milliarder mennesker vil i årene som kommer bevege seg ut inn den globale middelklassen, og disse vil stå for en stor økning i etterspørselen i fremtiden, sier Rystad til DN.no.

Han forklarer at flere av verdens mindre utviklede land få et økt behov for olje de neste tiårene, spesielt i Asia og Afrika, og at offshore-industrien kommer til å dekke mye av det økende behovet.

- Offshore vil øke fra 29% til 38% av global oljeproduksjon i løpet av de neste 20 årene, og 60% av nye felt er offshore, sier Rystad. Han regner med at Norge kommer til å ta del i denne veksten, på tross av at norsk oljeproduduksjon i de siste årene har opplevd en negang.

- Norge trenger investeringer
Rystad mener det vil kreve store investeringer å snu trenden, og er derfor skeptisk til den planlagte skjerpingen av den norske oljeskatten.

- Jeg frykter at den norske oljeskatten vil hemme vekst i bransjen, og det vil nok spesielt merkes i årene frem mot 2020.

Han mener likevel at vi ikke har noe å bekymre oss for, og at Norge vil kunne eksportere olje i lang tid fremover.

- Jeg tror at norsk offshore kommer tilå ha et høyt aktivitetsnivå i årene som kommer, sier han.

LES OGSÅ: Statoil vil utsette Johan Castberg-prosjektet

USA og Canada står for tilnærmet all verdens produksjon av skifergass- og olje, men det vil ikke ta lang tid før produksjonen ebber ut, ifølge Rystad.

- Industrien vil oppleve en stor vekst de neste årene, men det vil ikke være langvarig. Produksjonen vil flate ut og heller få en en stabil nedgang etter 2020-årene, sier han.

- Pass opp for globalisering
Oljeanalytiker i DnB, Torbjørn Kjus er enig i at skiferindustrien ikke vil vare alt for lenge, men understreker at det kan slå negativt ut for norsk oljeindustri.

 

- Skiferolje- og gass produsert i USA gjør at amerikansk etterspørsel etter olje minker betraktelig. Råoljeimporten er nå ned ca 1 million fat per dag siden i fjor. Det åpner for blant annet afrikanske land, så de kan eksportere mer enn før til Asia og Europa og dermed presse ned oljeprisen, sier han til DN.no.

Han tror også at den økte amerikanske satsingen på skiferolje- og gass kan føre til at teknologien sprer seg til en global trend.

- Amerikansk skiferolje vil nok nå toppen av produksjonen mellom 2020 og 2030, men hvis amerikansk teknologi fortsetter å bli billigere vil det spre seg desto raskere til andre deler av verden, og da vil skiferindustrien kunne være konkurransedyktig enda lengre enn det, sier han.

Kjus bemerker også at det allerede i dag er flere land som jobber med utviklingen av skifergass- og olje.

- Det er rart om det ikke utvikles større mengder skiferolje- eller gass i resten av verden i løpet av 10-15 år, sier han.

LES OGSÅ: Fortsatt sprik i oljeprisene

<b>- Det er for lite optimisme</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.