R.S. Platou mener det er mer enn marked nok for alle planlagte rigger i verdensmarkedet nå, og spår betydelig ratevekst – særlig på norsk sokkel.

- Jeg ville sovet godt om natten som investor i alle disse prosjektene. Hvis man skal investere i nye prosjekter er det to ting som gjelder: Velg et design alle liker og et verft som har bevist det kan sine saker, sier Anders Bergland, analytiker i R.S. Platou, som er blant foredragsholderne på Oslo Rig Event torsdag.

Gullposisjon
- I Norge ser vi underskudd på fire til seks rigger i året fremover. Vi mener det norske markedet er totalt isolert fra påvirkning utenfra, noe som gir lengre kontrakter og bedre dagrater, og dermed et ekstremt attraktivt marked. Det gjør at de aktørene som ikke er der skulle ønske de var der, sier Bergland.

Kostnaden på mellom 50 og 100 millioner dollar på å ta en rigg inn på norsk sokkel gjør likevel tilstrømmingen av rigger lav.

I verdensmarkedet mener analytikeren mange av de nye riggene kommer til å gå direkte til Brasil og bli der hele sin levetid. Regnet ut fra et historisk riggbehov per utvunnet fat, bør det være behov for 150 rigger på brasiliansk sokkel til enhver tid.

Ratene i været
På ultradypvann mener analytikeren at det er for få rigger allerede i 2012.

- Vi har allerede sett tre-fire rigger med kontrakter på mellom 470-500.000 dollar i dagrater, og vi tro vi bryter 500 snart. Det er ingen rigger å få tak i før midten av 2012.

Men han mener ratene har vært reelt sett høyere tidligere:

- Men så må man huske at 500.000 er mindre verdt enn de 500 vi så for tre år siden, fordi det har vært en betydelig vekst i enhetene, sier Bergland.

Mange utsettelser
Petrobras har lagt et program for å bygge 21 egne rigger i Brasil, men disse planene er utsatt en rekke ganger.

- Det gjør at Petrobras må ut i verdensmarkedet for å dekke dette behovet, og vi mener det er dette bildet mange riggeiere ser, sier Bergland.

Et annet område med sterk vekst er Mexicogulfen, som på grunn av Macondo-katastrofen tiltrekker seg de mest moderne og avanserte riggene, mener R.S. Platou. I tillegg dras etterspørselen av vekst langs kysten av Afrika, India og i Sørkinahavet.

Les også:

- Investorene får betalt

- Venter konsolideringsbølge i rigg

SPETALEN: - Alt avhenger av oljeprisen

SEADRILL: - Kan konkurrere hvor som helst i verden

PARETO: - Ser 60 prosent økning i oljeletingsbudsjettene mot 2018 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.