Med rekordlave innskuddsrenter er det for mange nordmenn blitt mindre gunstig å spare penger i banken. Nå ligger innskuddsrentene på rundt to prosent. Med en prisvekst på i overkant av to prosent vil du faktisk tape penger på å ha dem plassert i banken.

I Norge er det lang tradisjon med å spare i eiendom og bankinnskudd. Ifølge forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 er problemet ved å spare i eiendom at verdiene er lite likvide.

- Du kan ikke dra til syden for baderommet eller kjøpe en ny bil ved å selge stuen. Det folk gjør da er å kompensere med å spare i bank. Da vet vi hva vi har og at pengene er lett tilgjengelige, sier han.

«Smarteste formen for sparing»

Imidlertid vil kjøpekraften i sparepengene dine nå bli spist opp av de lave innskuddsrentene dersom du plasserer dem i banken. Gundersen mener det er lurt å betale ned på boliglånet til tross for at det er billig å låne penger om dagen.

- Det mange gjør nå som renten er ekstra lav, betaler mange ekstra store avdrag. Du kan sette av like mye som før, selv om renten går ned. Hvis renteutgiftene er lavere, blir det mer i avdrag, sier Gundersen.

En helt annen strategi er å nedprioritere avdrag fremfor sparing som kaster mer av seg enn lånet koster.

– Med én gang du klarer å få høyere avkastning på sparingen enn lånerenten, vil det lønne seg å heller plassere pengene enn å nedbetale på lånet, sa investeringskonsulent Ernst Hagen i rådgivningsselskapet Gabler til DN tidligere denne måneden.

Les også:

Dropper avdrag på bolig – sparer i fond  

 

Dersom du betaler ned på boliglån med det samme beløpet som tidligere, vil du med en lavere rente raskere eie din egen bolig.

- Det er en smart sparing særlig for de som har høyt lån. De burde spare på denne måten for å få boliglånet ned på et mer behagelig nivå. Bruk denne nedbetalingskraften nettopp for å nedbetale lånet, nå som renten er lav. Jeg mener at det har aldri vært lettere å spare enn nå, sier Gundersen SpareBank 1.

- Alle med boliglån har en rik anledning til å spare i dag, understreker han.

Tidshorisont

Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand peker på at banksparing nå i realiteten er et tapsprosjekt. Men at å flytte pengene over i andre former for sparing avhenger av hvor lang sparehorisont du har.

Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand. Foto: Bo Mathisen.
Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand. Foto: Bo Mathisen. (Foto: Bo Mathisen, Storebrand)
- Hvis du sparer til sommerens ferie, er banken fortsatt det beste alternativet. Ikke ta for mye risiko hvis du trenger pengene i nærmeste fremtid. Men sparer du med mer enn tre års horisont, så ville jeg flyttet midlene over i annen sparing nå, sier Picard.

Ifølge henne er aksjefond godt egnet for langsiktig sparing, da det vil gi en forventet høyere gevinst enn banksparing. Men for å få mer igjen for sparepengene dine nå som rentene er så lave, må du ta noe mer risiko.

- Jevn månedlig sparing i fond er mindre risikabelt enn om du setter inn store engangsinnskudd. Å spare jevnt reduserer risikoen for å være uheldig med tidspunktet for kjøpe av aksjer. Er du trofast mot spareplanen din, så kjøper du deg også inn i markedet når kursene er lave. Kombinasjonsfond, hvor noe står i aksjemarkedet og noe i renter og eiendom, er også et godt alternativ, sier Picard.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Se kjempens vei mot Norge

Får bot for promotering av hvalkjøtt

Slik gikk det med BI-studentene