Det har i flere år brygget opp til storm i bryggesaken mellom investor Øystein Stray Spetalen og nabo Carl Christian Fon i Sandefjord.

Spetalen, som opprinnelig kommer fra Breidablikk i Sandefjord, tilbringer store deler av sommeren på fritidseiendommen sammen med familien.

Han mener at nabo og entreprenør Fon har begått ulovligheter i strandsonen. Naboen har oppført en flytebrygge på 34,2 meter. Sakens kjerne gjelder i korthet om Fons utvidelse av den aktuelle bryggen er søknadspliktig eller ikke.

 

- Ikke lovlig
- Denne bryggen er ikke lovlig godkjent. Det er kun godkjent en brygge til 20 meters lengde, med plass til seks båter. Uten at jeg har mottatt varsel, eller at det er søkt om noen tilleggsutbygging er det nå etablert en brygge på mer enn 30 meters lengde, som er designet til 16 båter, sier Spetalen til DN.no

Fons søknad om oppføring av ny brygge i 20 meters lengde ut i sjøen vestover ble godkjent av Sandefjord kommune i 1998. Tillatelsen omfattet utriggere vinkelrett på bryggen mot nord.

I stevningen vises det til satellittbilder av bryggen hvor investoren påpeker at den har vært utvidet gradvis siden den ble oppført i 1998.

Investoren påpeker at sivilombudsmannen tidligere har gjort det klart at utriggere er søknadspliktige.

- Lengde på bryggen og antall utriggere har blitt økt uten at jeg har som rettslig part har fått noen byggemelding på dette. Noe jeg skulle hatt, sier Spetalen.

Endret mening
Investoren klaget saken inn til Sandefjord kommune, som først kom frem til at bryggen ikke var lovlig godkjent og at tiltaket derfor måtte være gjenstand for forfølging. Senere endret de synspunkt og besluttet at saken ikke skulle forfølges. Spetalen tok saken videre til Fylkesmannen i Vestfold, som fattet vedtak om å avvise at det er et krav om byggesaksbehandling av naboens bryggeutvidelse.

- Dette vedtaket er ugyldig, mener Spetalen.

 

Saksøker staten og Fon
Derfor går investoren til sak for å få omgjort et vedtak som godkjenner bryggen. Spetalen varslet allerede forrige måned om søksmålet. Nå saksøker han staten ved både Miljøverndepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet. I tillegg trekkes hyttenabo Fon videre med i saken i den årelange striden som har pågått siden 2006.

- I og med at vedtaket retter seg mot naboen, Carl Christian Fon, er det nødvendig å inkludere ham i søksmålet, står det i stevningen som er sendt til Oslo tingrett.

Spetalen mener det skulle vært innsendt byggesøknad for utvidelsene av bryggen i henhold til regler i plan- og bygningsloven.

- Vedtaket er for det andre ugyldig som følge av saksbehandlingen. Kommunen har tidligere avgjort at bryggen ikke er lovlig godkjent og kommunen hadde derfor ikke adgang til å bestemme at bryggen likevel skal anses for å være lovlig nå, står det i stevningen, sier Spetalen.

- Det jeg ønsker å prøve i rettsapparatet, er at dette er et klart brudd på plan- og bygningsloven generelt - og i strandsonen, fortsetter investoren.

Dom med stor betydning
- Er du sikker på å vinne denne saken?

- Sikker er jeg ikke, men dersom jeg taper denne saken, er det veldig interessant for alle byggesaker, da spesielt i strandsonen. Da vil det være anledning til å ikke forholde seg til de byggemeldinger man har, men man kan faktisk bygge ti meter ekstra uten at det foreligger noen søknad, sier Spetalen.

Investoren mener det også har betydning for han personlig i forhold til eiendommer og mulige byggesaker.

- Jeg ønsker bare å vite hvilke rettigheter jeg har, for da vil jeg se hva jeg kan gjøre med mine brygger og utbygginger i strandsonen. Da kan jeg vise til dom i denne saken her, sier Spetalen.

Investoren har selv blitt klaget inn til kommunen for etablering av en sandstrand. Han kjøpte fritidseiendommen i 1997 for 16 millioner kroner. Noen år senere etablerte han en strand uten å søke om tillatelse. Dette skapte overskrifter i avisene.

Da han i etterkant søkte, vedtok Sandefjord kommunes faste utvalget for plansaker at tiltaket ikke var søknadspliktig.

- Jeg gir jeg meg ikke
Investoren er klar for flere runder i rettssalen om det skulle bli nødvendig.

- Jeg gir jeg meg ikke. Om jeg taper denne runden, tar jeg saken helt opp til Høyesterett, sier Spetalen.

Investoren påpeker at dette ikke er en personlig strid, men at han er ute etter prinsippet i saken.

- Er det lovlig å bygge ut og foreta slike utbygginger, og har kommunen anledning til å godkjenne slike utbygginger uten at det har gått gjennom den korrekte vei, og uten at de følger plan- og bygningsloven? Har de mulighet til å overkjøre personer som er rettslig part i slike situasjoner? Det er det jeg skal ha frem i retten, sier Spetalen.

I forbindelse med den kommende saken kommer investoren til å trekke frem andre byggesaker hvor folk har blitt pålagt å rive.

- Det har vært andre som har måttet rive brygger som har vært 1,5 meter for lange. Hvorfor har ikke personen i denne saken blitt pålagt å rive når det er bygget en brygge som er 11 meter for lang i forhold til egne tegninger som er sendt inn? Og det fra en profesjonell aktør, som selv er entreprenør. Dette vet vet også kommunen, sier Spetalen.

- En usakelig forskjellsbehandling
Investoren mener det foregår en forskjellsbehandling.

- Videre utgjør godkjenningen av bryggen en usakelig forskjellsbehandling sammenlignet med forvaltingens praksis i sammenlignbare saker. Forvaltningens behandling av denne saken står i skarp kontrast til reglene og retningslinjene for behandling av tiltak i strandsonen og det andre borgere opplever når det søkes om slike tiltak, står det videre i stevningen.

Fon har kun hørt rykter
Da DN.no var i kontakt med bryggeeier Carl Christian Fon mandag, hadde han ikke mottatt stevningen fra Spetalen.

- Hva tenker du om at det nå ser ut til å bli en runde i rettsalen?

- Det er mulig det blir det, men jeg kan ikke si noe om det, hverken ja eller nei. Jeg vet ikke hva det innebærer, jeg har ikke peiling. Det er kun rykter, og jeg kommenterer ikke ut fra rykter, sier Fon.

Les også:
Spetalen får støtte i het nabokrangel
Spetalen krever at naboen bøtelegges
Krever at naboen river bryggen innen to uker
Beskylder Sandefjord for usaklig forskjellsbehandling
- De pengene skal jeg ha igjen!
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.