Gullgruvene

Dette er gullgruvene i norsk næringsliv

DN ville finne de mest lønnsomme bedriftene i landets største fylker. Resultatet overrasker selv ekspertene.

Tre ting preger selskapene på gullgruve-listen.

De mest lønnsomme selskapene er svært lønnsomme. Vinneren har en totalrentabilitet på hele 70 prosent – 15 ganger høyere enn SSBs landssnitt. Omsetningen per hode er nesten syv millioner kroner hos den mest effektive bedriften.

Advokater, leger og andre frie yrker dominerer listen. De har som regel få bokførte eiendeler, men store overskudd. Dermed skyter rentabiliteten i været.

Kvinner er overrepresentert i vår kåring. På landsbasis ledes 18 prosent av AS-ene av kvinner, ifølge SSB. Her er tallet 24 prosent. Samlet sett har nesten halvparten av selskapene på listen kvinnelig sjef, styreleder eller største eier.

– Flest menn er toppledere, men kvinnelige toppledere leverer bedre resultatmargin enn menn. Det er overraskende. Jeg hadde ikke trodd at det skulle være sånn over tid. Det kan skyldes at menn tar større risiko, som kan gi større avkastning, men også større fallhøyde, sier Ruud.

Bisnode-toppen mener selskapene har god grunn til å være fornøyd med en plass på DN-listen.

– Samtlige bedrifter har AAA eller AA-kreditt-rating. Det betyr at de er norsk næringslivs «crème de la crème». Vi har vurdert både inntjening, likviditet og soliditet i selskapene. De har solid økonomi, ingen revisoranmerkninger og få betalingsanmerkninger i forhold til størrelsen på egenkapitalen, legger han til.

Her er gullgruvene i de fem folkerikeste fylkene i Norge (DN +)

Avisen hyret Bisnode – tidligere kjent som Dun & Bradstreet i Norge – til å finne de ti selskapene som kaster mest av seg i hvert av de fem største fylkene.

Vi ba fagansvarlig Per Einar Ruud i Bisnode lete frem AS-ene i Oslo, Akershus, Hordaland, Sør-Trøndelag og Rogaland med minst én million kroner i omsetning, en halv million kroner i resultat og tre ansatte.

I tillegg måtte de ha beste kredittvurdering, ikke være datterselskap av andre bedrifter, ha eiere i utlandet eller være såkalt finansielle AS-er, som meglerhus. Rene eiendomsselskap ble også luket ut.

Så ba vi Ruud rangere bedriftene etter deres gjennomsnittlige totalrentabilitet de siste tre årene. Tallet viser avkastningen på bedriftens samlede kapital, ikke bare den som aksjonærene har skutt inn.

Mange er vant til å regne på avkastning til eierne, den såkalte egenkapitalrentabiliteten, men dette tallet kan fort bli høyt når egenkapitalen er lav. Dermed blir det vanskelig å bruke tallet til å sammenligne bedrifter med ulik gjeldsgrad.

Etter dette står vi igjen med 50 selskaper fordelt på fem fylker. Disse vil bli presentert i avisen de neste dagene. Men i korte trekk viser kåringen dette:

Den typiske bedriften på listen vår har 15 ansatte, 24 millioner kroner i omsetning, nesten fire millioner kroner i resultat og en rentabilitet oppunder 40 prosent.

– Disse selskapene gjør det veldig bra. De er opptatt av å drive forsvarlig og lønnsomt over tid og ikke bare vokse raskt, sier Ruud.

Frie yrker dominerer

Selv om listen inneholder også bilverksteder, kjemibedrifter og havnevirksomhet på listen, domineres den av leger og advokater.

– Konsulenter og frie yrker preger statistikken. De investerer lite i fysiske eiendeler og har gode marginer på det de gjør. Da blir tallet under brøkstreken ganske lite og avkastningen veldig høy, sier Ruud.

Høyest lønnsomhet finner man blant selskapene i Oslo etterfulgt av Akershus og Rogaland.

Professor Øyvind Bøhren ved Handelshøyskolen BI har forfattet en av landets mest brukte lærebøker i finansfaget, hvor økonomiske analyseteknikker står sentralt.

Han mener totalrentabilitet er godt egnet for å sammenligne bedrifter, men ikke uten videre på tvers av fylkesgrensene.

– Totalkapitalrentabilitet avhenger av kapitalintensiteten i næringen. For eksempel kan dette tallet eksplodere i et selskap som har få bokførte eiendeler, men høyt overskudd. Dette skjer lett i tjenesteytende næringer, slik som rådgivning. I motsatt ende ligger for eksempel et aluminiumsverk. Derfor er det ikke så enkelt å sammenligne rentabilitet på tvers av fylker med ulik bransjesammensetning, sier Bøhren.

Les også

Forsker roser DN kåring

– Dette er veldig positive og oppmuntrende tall! De bekrefter min antagelse om at ting er i ferd med å endre seg i norsk næringsliv, sier forsker Anne Grethe Solberg ved Høyskolen i Oslo og Akershus.

Les saken her (DN +)

Her er gullgruvene i de fem folkerikeste fylkene i Norge (DN +)

Likte du saken?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .